W ostatnich dniach zakup cukru jest nie lada wyczynem. Sklepowe półki świecą pustkami, a nawet jeśli znajdziemy już słodki produkt, to jego ceny potrafią zaskoczyć. W wielu miejscach naszego kraju, za kilogram cukru trzeba już zapłacić nawet 8 złotych! To zawrotna kwota. Co prawda, producenci uspokajają i zapewniają, że cukru nie zabraknie, jednak na razie nie można być pewnym, że jego ceny znacząco spadną w najbliższym czasie.
Czym możemy zastąpić cukier?
Na portalu Onet pojawił się artykuł, który pokazuje jak w prosty sposób można zastąpić cukier, kiedy faktycznie braki na sklepowych półkach uniemożliwią nam jego zakup. Jednym z zamienników cukru jest oczywiście miód. Wiadomo, że smakuje on nieco inaczej niż cukier, jednak z powodzeniem za pomocą miodu można osłodzić herbatę, czy też dodać go do ciasta. Warto jednak zaznaczyć, że miód wypada jednak niekorzystnie pod względem ceny. Jest on bowiem o wiele droższy od cukru.
Cena pozostawia wiele do życzenia
W obecnym czasie na rynku mamy dostępny także szereg zamienników cukru. Można tutaj wymienić między innymi ksylitol czy erytrytol. Co więcej, kaloryczność erytrytolu jest praktycznie zerowa, a ksylitol ma o połowę mniej kalorii niż cukier. Nie da się zatem ukryć, że są to zdrowsze zamienniki, jednak tutaj również musimy liczyć się z wyższą ceną.
Wśród zamienników cukru można wymienić także syrop z agawy, syrop klonowy czy też stewie. Ceny wszystkich wymienionych są jednak nieco wyższe, niż cena kilograma cukru. Jednak w sytuacji, gdy faktycznie zostaniemy bez wyjścia, warto wiedzieć o takich możliwościach.