Wśród wszystkich przekąsek, jakie Polacy najczęściej przygotowują na tłusty czwartek, oprócz pączków dużą popularnością cieszą się serowe oponki. Dzięki prostemu przepisowi można je przygotować w zaledwie kilkanaście minut.
,,Pączki z dziurką”, jak niekiedy nazywane są serowe oponki absolutnie niczym nie odstają od bardziej popularnych wypieków z dżemem czy marmoladą. Ich sekretem jest pyszne i puszyste ciasto. Jak jednak je wykonać, aby faktycznie zachwyciło podniebienie?
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g twarogu mielonego
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru wanilinowego)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
kieliszek wódki
cukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę i sodę przesiewamy do miski i dodajemy do niej twaróg, żółtka, jogurt lub śmietanę, wódkę, cukier i cukier waniliowy. Wyrabiamy następnie gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, można dodać odrobinę mąki. Później wałkujemy je na stolnicy do grubości 3-4 milimetrów. Przy użyciu szklanki wycinamy kółka, zaś kieliszkiem do wódki dziurkę w środku.
Do garnka wlewamy olej i go rozgrzewamy. Oponki smażymy po obu stronach przez około minutę z każdej strony. Wyjmujemy je na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.