Prosty trik na puszystą jajecznicę!

REKLAMA

Aby jajecznica była pyszna, należy zadbać nie tylko o jej smak, lecz także o konsystencję. Lubisz puszystą jajecznicę? Aby taką przygotować, wystarczy prosty barmański trik.

Niektóry lubią luźną, inni mocno ściętą, z cebulką, z boczkiem, kiełbaską lub z warzywami. Niezależnie co się do niej doda, powinna być puszysta. Temu służy prosty barmański trik. Jak przygotować taką puszystą jajecznicę?

REKLAMA

Jak informuje redakcja gazety.pl idealną konsystencję osiągniemy, jeśli zamiast ubijać, dobrze nią wstrząśniemy. Wtedy masa jajeczna jest doskonale napowietrzona i rozmieszana. Aby ja dobrze wstrząsnąć należy użyć barmańskiego gadżetu – shakera do drinków! To banalny trik, by uzyskać idealnie puszystą jajecznicę.

Jeśli nie masz shakera, wystarczy, że użyjesz jakiekolwiek pojemnika z przykrywką lub nakrętką. Wystarczy wbić jajka do shakera lub pojemnika, dodać trochę mleka i szczyptę soli, zamknąć pokrywę i potrząsać. Masę wylewamy na nagrzaną patelnię na średni ogień. Jajka powinno się mieszać drewnianym lub silikonowym widelcem.

REKLAMA

Dlaczego widelcem? To właśnie przestrzenie między zębami widelca pozwolą zachować puszystą konsystencję jajecznicy. Co ciekawe, nie należy zwiększać ognia, podczas smażenia, bo jajecznica traci smak!

Podziel się: