Prosty trik na puszystą jajecznicę!

Aby jajecznica była pyszna, należy zadbać nie tylko o jej smak, lecz także o konsystencję. Lubisz puszystą jajecznicę? Aby taką przygotować, wystarczy prosty barmański trik.

Niektóry lubią luźną, inni mocno ściętą, z cebulką, z boczkiem, kiełbaską lub z warzywami. Niezależnie co się do niej doda, powinna być puszysta. Temu służy prosty barmański trik. Jak przygotować taką puszystą jajecznicę?

Jak informuje redakcja gazety.pl idealną konsystencję osiągniemy, jeśli zamiast ubijać, dobrze nią wstrząśniemy. Wtedy masa jajeczna jest doskonale napowietrzona i rozmieszana. Aby ja dobrze wstrząsnąć należy użyć barmańskiego gadżetu – shakera do drinków! To banalny trik, by uzyskać idealnie puszystą jajecznicę.

Jeśli nie masz shakera, wystarczy, że użyjesz jakiekolwiek pojemnika z przykrywką lub nakrętką. Wystarczy wbić jajka do shakera lub pojemnika, dodać trochę mleka i szczyptę soli, zamknąć pokrywę i potrząsać. Masę wylewamy na nagrzaną patelnię na średni ogień. Jajka powinno się mieszać drewnianym lub silikonowym widelcem.

Dlaczego widelcem? To właśnie przestrzenie między zębami widelca pozwolą zachować puszystą konsystencję jajecznicy. Co ciekawe, nie należy zwiększać ognia, podczas smażenia, bo jajecznica traci smak!

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.