REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobyPrzekrój go na pół i przetrzyj fronty szafek. Efekt cię zaskoczy

Przekrój go na pół i przetrzyj fronty szafek. Efekt cię zaskoczy

wycieranie szafki kuchennej
fot. screen Youtube / Better Homes and Gardens

Obawiacie się, że silne detergenty uszkodzą wasze meble? Nie macie pojęcia, który z nich jest odpowiedni do danej powierzchni? Od dziś możecie je wymienić na skuteczne domowe metody. Dzięki nim wszystkie fronty szafki będą perfekcyjnie czyste, a widoczne na nich ślady palców będą już tylko przeszłością.

REKLAMA

Nie musicie już wdychać brzydko pachnących oparów. Także skóra waszych rąk nie będzie przesuszona po domowych porządkach. Zaprezentowane metody są w pełni bezpieczne zarówno dla was, jak i dla powierzchni waszych szafek. Oto naturalne produkty, które pozwolą wam sprawnie usunąć ślady palców z frontów mebli!

Jak usunąć ślady palców z mebli i wyczyścić fronty szafek?

Soda oczyszczona
Dzięki sodzie bez problemu usuniecie nieestetyczne odciski palców. Pozbędziecie się też tłustych plam i zaschniętych zabrudzeń! Nasypcie niewielką ilość sody na wilgotną ściereczkę i przecierajcie meble. Możecie też rozpuścić 2 łyżki sody w 0,5 litra wody i w takiej mieszance zamoczyć szmatkę, a potem wycierać szafki.

Ocet
W naczyniu wymieszajcie odrobinę wody, octu oraz płynu do naczyń (zneutralizuje przenikliwy zapach). Powstałym specyfikiem zacznijcie przecierać szafki.

Ziemniak
To stara i sprawdzona metoda. Aby usunąć tłuste ślady po palcach z szafek, przecierajcie je połówką ziemniaka – nie będzie po nich śladu. Nie tylko bulwy nadają się do czyszczenia, także woda po gotowaniu kartofli.

Ziemniak nadaje się do czyszczenia:

Lustra – wystarczy przecierać je połówką surowego ziemniaka. Usunie smugi i pozostawi błysk.

Zardzewiałych noży – wbijcie je w bulwę i odczekajcie kilkanaście minut.

Srebrnej biżuterii i sztućców – kartofle ugotujcie w nieosolonej wodzie. Odcedźcie je, a płyn przelejcie do małego pojemnika, w którym potem umieścicie zaśniedziałe rzeczy. Zostawcie je tak na mniej więcej 60 minut, następnie przepłuczcie i osuszcie.

Naczyń miedzianych – rozdrobnijcie warzywo na tarce o małych oczkach i połączcie je z 1 łyżką soku z cytryny. Mieszankę nanieście na naczynie i odstawcie do wyschnięcia. Potem spłuczcie i osuszcie.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA