ShareInfo.plKulinariaPrzełóż herbatniki tą masą. Chwila i masz ciasto jak z najlepszej cukierni

Przełóż herbatniki tą masą. Chwila i masz ciasto jak z najlepszej cukierni

ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / @tanya_cooking

Gdy masz niewiele czasu, a chęć na słodkie nie daje za wygraną, wtedy prosty przekładaniec z tego przepisu zaspokoi twój niepohamowany apetyt. Jeśli wypieki jesz codziennie lub przynajmniej raz w tygodniu to wszystkie potrzebne produkty spożywcze powinieneś mieć w zanadrzu. Wyegzekwuj kilka wolnych chwil i wyczaruj słodkie cudo, bez długiego stania przy garnkach. Możesz cieszyć się jego smakiem na przykład po obiedzie lub zawsze, wtedy gdy nabierzesz ochoty na słodkie. Piekarnik nie będzie ci do niczego potrzebny.

REKLAMA

Herbatniki i masa grysikowa to staromodny duet, który zawsze zachwyca smakiem, bez względu na porę. Dawniej, w czasach kryzysu trudno było znaleźć w sklepach takie produkty jak serek mascarpone, philadelphia czy riccotta. Dziś nie wyobrażamy sobie bez tych produktów idealnego tortu czy innego ciasta, a dawniej gospodynie musiały radzić sobie bez nich. W roli masy do ciasta świetnie sprawdzała się kasza manna (grysik). To jedna z najtańszych i najłatwiejszych do przyrządzenia kasz. Wystarczyło dodać do niej kilka rzeczy, a zamieniała się w rarytas. Oto dowód w formie słodkiego przekładańca.

Przepis na pyszne ciasto z kaszą manną

Składniki:
» 3 paczka herbatników maślanych lub kakaowych,
» 1 litr mleka,
» 100 g masła,
» 200 g kaszy manny,
» 1 paczka cukru wanilinowego,
» 100 g cukru,
» 1-2 łyżki mleka do polewy,
» 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Wykonanie:
Formę (ok. 20 cm x 30 cm) wyścielamy pergaminem i na dnie układamy warstwę jasnych lub ciemnych herbatników.

W rondelku gotujemy mleko z obydwoma cukrami, dodajemy kaszę i masło, gotujemy do rozpuszczenia na zwartą masę.

REKLAMA

Opcjonalnie wsypujemy kakao. 1/2 gorącego kremu smarujemy ciasteczka i kładziemy na nim drugi poziom ciasteczek. Dajemy resztę kremu. Na wierzchu powinny znaleźć herbatniki – trochę je dociskamy.

Czekoladę roztapiamy z mlekiem i polewą oblewamy deser. Wkładamy go do chłodziarki, aby krem lepiej związał. Smacznego.

Czytaj też: Oto mój tajemniczy składnik panierki. Kotlety schabowe są obłędne

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA