uszka do barszczu Magdy Gessler
fot. Facebook / Kuchenne Rewolucje / screen Youtube / Polish Your Kitchen

Uszka do barszczu to jedno z tych dań, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, jak może się wydawać. Dziś polecamy wam recepturę Magdy Gessler, dzięki której zrobicie pyszne uszka do barszczu wigilijnego.

Sekret idealnego ciasta na uszka

Aby uszka były naprawdę idealne, należy szczególną uwagę poświęcić ciastu. Musi być ono sprężyste, ale też na tyle twarde, aby w czasie rozciągania i zawijania nie rozwarstwiało się. Podczas wyrabiania masy trzeba zachować cierpliwość. Ciasto powinno być starannie wyrobione, bo w przeciwnym razie zaprzepaścimy całą naszą pracę. Perfekcyjne ciasto, z którego ulepimy uszka, nie może się kleić i być za delikatne. Jeśli takie będzie, wtedy podczas nadziewania i zawijania uszka będą się rwać i wytworzą się dziurki przez które, w trakcie gotowania, wydostanie się całe nadzienie. Poniżej zamieściliśmy przepis Magdy Gessler na idealne uszka. Dzięki niemu bez trudu ulepicie te niewielkie pierożki.

Przepis Magdy Gessler na uszka do barszczu

Składniki:
na ciasto:
mąka (500 g)
sól (drobna)
letnia woda
Jeśli chodzi o farsz, możecie zrobić go z kapusty i grzybów

Wykonanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę i dodaj szczyptę soli. Usyp kopczyk, zrób w nim wgłębienie, a potem wlej niewielką ilość chłodnej wody. Połącz składniki rękoma, mąkę zagarniając do środka. Ilość wody zależy od tekstury ciasta – powinno być dosyć luźne i sprawnie się łączyć oraz zbierać w kulkę resztę masy. Ciasto wyrabiaj, możesz uderzyć nim parę razy o stolnicę, wtedy lepiej się napowietrzy. Ciasto nie może kleić się do dłoni, nakryj je więc ciepłą miską i odstaw, aby odpoczęło. Gdy naczynie ostygnie, ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kwadraciki. Na każdym z nich umieszczaj porcję nadzienia (kuleczka z 1 łyżeczki farszu), formuj pierożki, a ich brzegi zwiń i sklej dookoła palca. Uszka wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj przez 2-3 minuty od czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Serwuj z barszczem czerwonym.

Dlaczego w cieście nie ma oleju i jajek?

Zdaniem Magdy Gessler te dwa składniki spowodują, że ciasto wyjdzie twarde, grube i ciężkie. Restauratorka twierdzi, że idealne ciasto na uszka musi być delikatne, cienkie i sprężyste, a farsz bardzo aromatyczny. Jeśli ciasta będzie za dużo, wówczas powstanie „gniot”.

Wskazówka:
Jeśli chcecie zamrozić uszka, wsadźcie je surowe do zamrażalnika. Gdy będziecie chcieli je zjeść, wrzućcie je po prostu na wrzątek.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę