Cepeliny z mięsem to wyjątkowy przysmak, który nie jest obecnie zbyt popularny. Może dlatego, że jego wykonanie jest trochę pracochłonne. Mimo to czasami warto poświęcić więcej czasu na to, aby przyrządzić coś specjalnego i niesłychanie pysznego.
Cepeliny to owalne kluski przygotowywane z ziemniaków, które sięgają początkami kuchni litewskiej. Na Podlasiu nazywa się je kartaczami. Najczęściej faszeruje się je mielonym mięsem, ale można je też nadziewać kapustą z grzybami lub doprawionym białym serem. Są dość duże, więc jednym czy dwoma można się spokojnie najeść.
Przepis na cepeliny z mięsem
Składniki:
Na ciasto:
1 jajko
2 kg ziemniaków
sól
Na farsz:
1 cebula
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
pieprz, sól
majeranek
1 łyżka oleju
Do okraszenia:
100 g wędzonego boczku
1 cebula
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Obieramy i płuczemy ziemniaki. 1/3 warzyw gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu, odcedzamy je z wody, a potem przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy trochę przestygnie, przekładamy ją do mięsa, mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą oraz majerankiem. Resztę kartofli ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę umieszczamy na gęstym sicie i dobrze osączamy dociskając łyżką. Płyn odstawiamy na parę minut, a następnie zlewamy go znad osadu. Osad to nic innego jak skrobia ziemniaczana – dodajemy ją do startych ziemniaków. Całość mieszamy wraz z masą z gotowanych ziemniaków, a następnie dodajemy jajko i sól.
Ciasto dzielimy na części. Z każdej formujemy dość spory i gruby placek. Na środku każdego kładziemy 1-2 łyżki nadzienia, po czym łączymy brzegi placka i formujemy owalny klusek. Cepeliny wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je ok. 25 minut licząc od czasu gdy wydostaną się na powierzchnię. Na końcu podsmażamy na oleju posiekaną cebulę wraz z boczkiem i taką okrasą polewamy nasze danie. Smacznego!