chałka
fot. Pixabay

Pyszna maślana chałka jest wspaniałym pomysłem na śniadanie lub podwieczorek. Drożdżowa bułka, która wprost rozpływa się w ustach, jest marzeniem każdego wielbiciela tradycyjnych specjałów. Można ją porównać do francuskiej brioche, aczkolwiek chałka ma bardziej „mięsistą” strukturę i jest odrobinę wilgotna wewnątrz. Dziś prezentujemy najlepszy przepis na puszystą chałkę.

Oto lista składników, w które musimy się zaopatrzyć:
5 jajek
500 g mąki pszennej tortowej
8 g drożdży suszonych (albo 30 g świeżych)
cukier wanilinowy
2 łyżki oleju kokosowego
50 g cukru drobnego do wypieków
płaska łyżeczka soli

Kruszonka:
30 g masła
30 g cukru
50 g mąki pszennej

Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsyp 500 g mąki pszennej, szczyptę soli, 50 g cukru i drożdże, a na końcu całość wymieszaj. Roztop masło w kąpieli wodnej, a potem odstaw do wystudzenia. Do połączonych wcześniej składników wlej tłuste mleko i wystudzone masło. Dodaj 4 żółtka oraz cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut. Jeżeli wykorzystałeś świeże drożdże, najpierw zrób z nich rozczyn.

Dobrze wyrobione ciasto zostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel je na 2 równe kule. Pierwszą okryj ściereczką, a drugą podziel na cztery „sznurki” i rozciągnij je dłońmi. Cztery paski zapleć na chałkę. Zapleć także drugą część ciasta. Potem wyłóż je na blachę i odstaw na pół godziny. Chałkę u góry posmaruj jajkiem.

Aby przygotować kruszonkę wysyp na stolnicę 50 g mąki, dodaj 30 g masła i 25 g cukru. Składniki połącz dłońmi i włóż do lodówki. Chałki posmaruj mlekiem i obsyp kruszonką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, umieść na niej chałki i piecz 25 minut w temp. 180°C. Po tym czasie odstaw do wystudzenia. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę