Przepis na kultową kartoflankę z czasów PRL-u. Jest smaczna i tania

Kartoflanka

   

W czasach PRL-u zupa z ziemniakami należała do grona ulubionych specjałów Polaków. Kartoflanka jest nie tylko pożywna, ale i bardzo tania. Dzisiaj pamiętne danie wraca do łask. Przyrządzisz ją za kilka złotych, a osoby, które jej skosztują, docenią jej obłędny smak.

Choć w obecnych czasach zupa ziemniaczana nie jest tak bardzo popularna jak kiedyś, to warto przypomnieć sobie jej wyjątkowy smak i wprowadzić ją do swojego jadłospisu.

   

Zalety tradycyjnej kartoflanki
Nasze babcie kochały gotować tę kultową zupę nie tylko dlatego, że jest łatwa w przygotowaniu, ale też z uwagi na atrakcyjną cenę. Wystarczyło zdobyć kilka warzyw i zupa ziemniaczana praktycznie sama się robiła. Kartoflanka jest potrawą sycącą i rozgrzewającą. Jeżeli dorzucimy do niej trochę boczku lub kurczaka, to może być świetnym substytutem drugiego dania.

Przepis na zupę ziemniaczaną

Składniki:
750 ml bulionu
2 marchewki
1 cebula
2 kg młodych ziemniaków
2 pory
2 łyżki zimnego masła
majeranek
3/4 plastry wędzonego boczku
sól
kminek
pieprz

   

Przygotowanie:
Odetnij twardą skórę z boczku, włóż ją do garnka i przez chwilę gotuj na gazie, aby wytopił się z niej tłuszcz. Potem skórkę wyjmij. Pokrój boczek w kostkę, wrzuć go na tłuszcz i smaż kilkanaście minut, czasem zamieszaj. Obierz i umyj 2 kg ziemniaków; 1 kg pokrój w małą kostkę, a pozostałą część na nieco większe kawałki, po czym dodaj je do boczku. Przeciśnij czosnek przez praskę i także umieść w garnku. Całość smaż przez ok. 8 minut, regularnie mieszaj. Potem składniki w garnku zalej bulionem i dopraw łyżeczką soli. Gotuj na większym gazie około 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj do zupy kminek i marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotuj jeszcze 10 minut, po czym dorzuć do bulionu pora pokrojonego w piórka i gotuj następne 5 min. Na koniec koniecznie dopraw zupę ulubionymi przyprawami.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę