nalewka z porzeczki
fot. Pixabay

Aby jesienią cieszyć się smakiem pysznej owocowej nalewki, trzeba zabrać się za jej przygotowanie już teraz, gdy trwa sezon na porzeczki. Taka domowa nalewka będzie znakomitym dodatkiem do drinków czy herbaty, ale wybornie smakuje także solo.

Nalewka z porzeczki – kilka wskazówek
Do przygotowania nalewki przeznacz dojrzałe owoce. Odrzuć te nadpsute, i z przebarwieniami. Znaczenie ma również woda – powinna być przegotowana i ostudzona (nie kranowa). Jeśli chodzi o wybór wódki, to wszystko zależy od tego, jaką moc nalewki chcemy otrzymać. Jeżeli wódka będzie mocniejsza, wtedy nalewka z porzeczki także będzie mocna i nabierze wyrazistszego smaku.

Nalewka z czerwonej porzeczki – przepis

Składniki:
pół kg cukru
0,7 litra spirytusu
pół kg czerwonej porzeczki
woda
wódka (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na początku umyj dokładnie porzeczki i oderwij od nich ogonki. Umieść owoce w czystym, suchym naczyniu lub słoju. Całość zalej spirytusem, szczelnie zamknij i odłóż w ciepłe miejsce (nawet na kilka tygodni). Po upływie 14 dni zajrzyj do środka, przemieszaj zawartość i zamknij. Po miesiącu odlej to, co nagromadziło się na powierzchni, po czym wsyp do owoców cukier i odstaw na następne dwa tygodnie. Następnie odcedź nalewkę. To etap, w którym możesz dodać do nalewki wódkę (opcjonalnie). Dodaj do niej pół litra wody i skosztuj trochę – określ, czy jest mocna w smaku. Końcowy smak zależy od Twojego osobistego gustu. Gotową nalewkę z porzeczki przelej do butelek, które potem zakręć i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu – domowy trunek przetrwa nawet rok.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna