Karmelizowana cebula to przysmak, który znakomicie sprawdzi się w połączeniu z potrawami mięsnymi. Niektórzy pomyślą, że jej przyrządzenie jest trudne, ale wcale tak nie jest. Danie jest proste w przygotowaniu i nie wymaga doświadczenia kulinarnego ani ogromnego wysiłku. Przyrządzenie karmelizowanej cebuli nie zajmuje dłużej niż 50 minut.
Cebula w postaci karmelizowanej może być dodatkiem nie tylko potraw mięsnych, lecz także pyszną bazą do wytrawnych sosów. Dania z lekko podduszoną cebulką będą o wiele smaczniejsze, a w dodatku nabiorą głębszego aromatu. Sprawdź, jak zrobić domową cebulę karmelizowaną.
Podczas karmelizacji cukier jest poddawany działaniu wysokiej temperatury, a cała woda zawarta w produkcie spożywczym odparowuje. Sam cukier zmienia swoją barwę z jasnego na ciemny, a pożywienie nabiera głębszego aromatu.
Karmelizowana cebula – przepis
Do przygotowania cebuli karmelizowanej potrzebujesz 1 kg cebuli. Najpierw ją umyj, obierz i posiekaj w piórka. Wrzuć ją na dobrze rozgrzaną oliwę i dodaj 2 łyżki cukru. Smaż przez pół godziny, regularnie mieszając.
Po upływie wyznaczonego czasu zmniejsz płomień i dodaj 2 łyżki octu – karmelizuj warzywo jeszcze 8 minut, aby woda odparowała. Cebulę w takiej postaci przestudź, a potem umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku.
Przechowywanie
Karmelizowaną cebulę przełóż do słoika, po czym szczelnie go zamknij i połóż w chłodnym miejscu. W niskiej temperaturze cebula może przetrwać do 14 dni.