Przepis na obłędny obiad bez mięsa. Trudno poczuć różnicę!

Fot. Pixabay.com

Dla wielu osób mięso jako element składowy obiadu jest czymś, bez czego nie mogłyby przeżyć. Okazuje się jednak, że jest coraz więcej pomysłów na zamienniki, które pozwalają zapomnieć o konieczności przygotowywania mięsa.

Osoby chcące wyeliminować ze swojej diety mięso mają mnóstwo pomysłów na jego zastąpienie. Jednym z nich jest soczewica, która idealnie sprawdza się jako główny składnik pysznych kotletów.

   

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
8 łyżek kaszy manny (można także użyć mąki pszennej)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
2 szklanki wody
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do obtoczenia

   

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy pod kranem, a następnie zalewamy dwoma szklankami wody, solimy i gotujemy przez 10-15 minut, aż do uzyskania miękkości. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny i często mieszamy. Należy uważać, aby nadmierne wchłanianie wody nie spowodowało przypalenia soczewicy. Dalej obieramy i ścieramy na tarce marchewkę, cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek wyciskamy na tarce. Dwa ostatnie z tych składników podgrzewamy na rozgrzanej patelni.

   

Ostudzoną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, marchewkę oraz kaszę manną, po czym dokładnie mieszamy i doprawiamy wędzoną i słodką papryką, kurkumą, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy z obu stron w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i zaczynamy smażyć kotleciki przez kilka minut po obu stronach, aż do ładnego przyrumienienia. Po wyjęciu z patelni odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News