Przepis na pampushki – ziemniaczane pierogi z farszem!

Mało kto słyszał o tej prostej, a jakże smacznej potrawie. Pampushki to inaczej ziemniaczane pierogi. Warto je przygotować, szczególnie wtedy, gdy zostały ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Danie będzie smakowało wszystkim miłośnikom pierogów, pyz i klusek z farszem. Pampushki, czyli ziemniaczane pierogi z farszem, wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Można je jeść w wielu różnych wersjach smakowych na słono i na słodko. Jak informuje redakcja gazety.pl do gotowanych pampushek można przyrządzić różne farsze: z truskawkami, śliwkami, czy gęstym dżemem, z mięsem lub szpinakiem.

Szczególnie dobre są pampushki z farszem twarogowym. Jak je przygotować? Do przygotowania ciasta potrzebne będą: 650 g ugotowanych ziemniaków, 450 g surowych ziemniaków, sól i pieprz do smaku. Do farszu należy przygotować: 350 g twarogu, 1 żółtko, posiekany szczypiorek, szczyptę suszonego cząbru, sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować pampushki? Gotowane ziemniaki należy rozgnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odstawić, aby puściły jak najwięcej soku, który następnie należy odlać. Obie porcje ziemniaków przełożyć do miski i wymieszać z dodatkiem soli i pieprzu. Twaróg mieszamy z żółtkiem oraz dodatkami – szczypiorkiem bądź czosnkiem, cząbrem i przyprawami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy kule wielkości jajka. Palcem bądź łyżeczką robimy w nich wgłębienie i nakładamy farsz, a potem zaklejamy. Pampushki lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, aż ładnie się zrumienią. Podajemy na gorąco.

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.