Przepis na placki pomidorowe – są o niebo lepsze od ziemniaczanych!

placki pomidorowe
fot. Pixabay

Zazwyczaj robimy placki z ziemniaków. Jeśli jednak masz ochotę na coś zupełnie nowego, wypróbuj poniższą recepturę na smakowite placki pomidorowe! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je także z innych warzyw, lecz tym razem stawiamy na placki, w których rządzą pomidory. Efekt miło Cię zaskoczy, a domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.

   

Placki ziemniaczane zostaną pokonane?
Pyszne placki pomidorowe są lżejsze od tych tradycyjnych przygotowywanych z ziemniaków. Ich zrobienie jest niezwykle proste, zresztą sprawdź sam.

Przepis na placki pomidorowe

Składniki:
2 jajka
4 pomidory
15 g koncentratu pomidorowego
60 g fety
70 g mąki
posiekany szczypiorek
sól
pieprz
olej

   

Sposób przygotowania:
Najpierw ubij jajka ze szczyptą soli. Umyj pomidory, przekrój je na pół i pousuwaj gniazda nasienne. Potem posiekaj je drobno, dodaj do masy jajecznej, a na końcu wszystko wzbogać o posiekany szczypiorek i rozkruszoną fetę. Do mieszanki wsyp mąkę i przemieszaj. Powinieneś otrzymać w miarę zwarte ciasto o nieco gęstej konsystencji. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj do niej więcej mąki. Do ciasta dodaj jeszcze przyprawy, zamieszaj i małe partie wykładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż placki pomidorowe na złoty kolor z dwóch stron, a na końcu wykładaj je na papierowe ręczniki.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę