Chleb z pyszną, chrupiącą skórką jest marzeniem wielu osób w przypadku śniadania. Nie każdemu jednak rano chce się chodzić do piekarni. Nic straconego – bez większego problemu można upiec go w domu.
Naturalny chleb jest zdecydowanie lepszy w smaku i znacznie bardziej smakuje z wybranymi dodatkami. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby przyrządzić taki pyszny wypiek samemu.
Składniki:
400 g mąki pszennej, najlepiej typ 650
300 ml wody w temperaturze pokojowej
15 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
1 płaska łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól i nieco pieprzu. Mieszamy i dolewamy wodę. Masę przykrywamy folią i odstawiamy na całą noc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wygniatamy ciasto na blacie obsypanym mąką. Formujemy kulę. Ponownie zostawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy do 240 stopni, a w nim garnek lub naczynie, w którym będzie się piekł chleb. Potem wyciągamy naczynie i wkładamy ciasto. Przykrywamy i pieczemy przez 30 minut. Potem ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20-25 minut.