kulebiak
fot. screen Youtube / Kuchnia Doroty

Kulebiak to zdecydowanie jedna z najbardziej słowiańskich potraw w kuchni polskiej. Mimo że wywodzi się z Rosji, ma całą rzeszę fanów w Polsce. Mnóstwo osób uwielbia jego oryginalną fakturę i smak. Jeśli masz obawy dotyczące jego wykonania, mamy dla ciebie znakomity przepis.

Kulebiak przypomina dużego pieroga, nadziewanego przeważnie farszem jarskim. Z kolei pieróg przygotowywany jest najczęściej z ciasta półkruchego bądź drożdżowego. Aby specjał był smakowity, warto wykonać go ze składników wysokiej jakości. Bez nich kulebiak straci na smaku, a to ujemnie wypłynie na jego odbiór.

Przepis na pyszny kulebiak

Składniki:

Na ciasto:
1 żółtko
25 g drożdży
480 g mąki
55 g masła
1 łyżeczka cukru
szklanka mleka
1 jajko
1,5 łyżeczki soli

Farsz:
40 g grzybów suszonych
1 kg kapusty
2 jajka na twardo
2 ząbki czosnku
2 cebule
olej
pieprz
sól

Przygotowanie:
Zaczynamy od połączenia ciepłego mleka z cukrem i drożdżami. Odstawiamy zaczyn na bok na mniej więcej 15 minut, aby drożdże zaczęły pracę. Następnie rozpuszczamy masło i studzimy. Stolnicę oprószamy mąką.

Na blat wsypujemy całą mąkę, a w powstałym kopczyku robimy wgłębienie. Wlewamy do niego żółtko, rozczyn i wrzucamy masło. Ze składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na bok na pół godziny. W międzyczasie gotujemy kapustę i grzyby do miękkości. Podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cebulę i czosnek. W naczyniu łączymy wszystkie składniki na nadzienie. Rozwałkowujemy ciasto na placuszki o średnicy 25 cm, a potem na środku każdego z nich kładziemy solidną porcję farszu i scalamy brzegi. Kulebiaki wykładamy na blachę z pergaminem i czekamy jeszcze 20 minut, aż wyrosną. Później wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i wyjmujemy po 35 minutach. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę