Przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty. Lekki i pyszny!

bigos
fot. Facebook / Kulinarna Wiola

Jeśli znudził Ci się smak kiszonej kapusty lub przyrządzanych z niej surówek, sięgnij po młodą zieloną kapustę.

Młoda kapusta już pojawiła się w sklepach i na straganach, więc warto pomyśleć o przygotowaniu z niej wyjątkowego dania. Delikatne warzywo o lekko chrupiących liściach, z dodatkiem młodego koperku smakuje i pachnie fantastycznie. Popularny bigos zrobiony z takiej kapusty wręcz rozpływa się w ustach.

   

Kapusta, zwłaszcza świeża obfituje w błonnik, wzmacniające naczynia krwionośne flawonoidy oraz w wapń, potas, żelazo, magnez i mangan. Podajemy przepis na wiosenny bigos z młodej kapustki.

Przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty

Składniki na bigos:
-1,5 szklanki bulionu lub wody
-marchew
-główka młodej kapusty
-3 łyżki oleju
-cebula
-250 g wybranej kiełbasy
-świeży koperek
-cukier
-sól
-2 liście laurowe
-2 łyżki soku z cytryny
-pieprz
-1,5 łyżki mąki
-ziele angielskie (kilka ziarenek)

   

Przygotowanie:
Obierz kapustę z zewnętrznych liści i poszatkuj ją. Włóż rozdrobnione warzywo do garnka i dopraw solą. Obierz marchewkę, zetrzyj ją na tarce, a na końcu dodaj do warzyw. Wrzuć też ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej bulionem lub wodą i gotuj przynajmniej 10 minut na niewielkim gazie, pamiętaj, aby czasami pomieszać zawartość. Posiekaj cebulę, pokrój też kiełbasę i podsmaż oba składniki na oleju, po czym przełóż do garnka z kapustą. Gotuj całość kilka minut. Dopraw cytryną, czarnym pieprzem i cukrem. Wlej na patelnię trochę oleju, a gdy się rozgrzeje, dodaj do niego mąkę i zrób zasmażkę. Gdy będzie złocista, wlej do niej trochę bulionu z kapusty, przemieszaj i dorzuć zasmażkę do bigosu. Posiekaj pęczek koperku (opcjonalnie możesz użyć koperku suszonego) i dodaj go do bigosu. Potrawę starannie przemieszaj i gotuj jeszcze przez moment. Smacznego!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News