Naleśniki to należą do najbardziej kultowych potraw naszej narodowej kuchni. W każdym domu przyrządza się je trochę inaczej – jedni lubią je jeść na słodko, a inni na słono. Jednak większość osób uwielbia obydwie wersje. Okazuje się, że naleśniki można bez problemu przyrządzić z dwóch prostych składników – kaszy gryczanej i wody. Jak zatem zrobić naleśniki gryczane?
Istnieje wiele receptur na naleśniki. Jeśli jednak chodzi o prostotę wykonania, to poniższy przepis bije na głowę wszystkie inne. Koniecznie go przetestuj i zrób własne naleśniki gryczane. Lista produktów niezbędnych do ich przygotowania jest zadziwiająco krótka.
Naleśniki gryczane – prosty przepis
Składniki:
600 ml zimnej wody
250 g niepalonej kaszy gryczanej
Sposób przygotowania:
Przygotowanie naleśników zaczynamy od opłukania kaszy. Przesypujemy ją do większego naczynia i zalewamy szklanką chłodnej wody. Taką kaszę umieszczamy w lodówce na całą noc. Następnie dolewamy resztę wody i całość dokładnie blendujemy. Możemy dodać do niej nasze ulubione przyprawy. Gdy uzyskamy gładkie ciasto o delikatnej konsystencji, przelewamy je powoli na rozgrzaną patelnię. Potrawę smażymy na złoty kolor z każdej strony. Naleśniki doskonale sprawdzą się w roli pożywnego posiłku. W ich wnętrzu może znaleźć to, na co tylko mamy ochotę, np. twaróg, domowa konfitura lub owoce. Życzymy wszystkim smacznego!