Przepis Roberta Makłowicza na wyśmienite pyry z gzikiem

pyry z gzikiem
fot. Pixabay

Ziemniaki goszczą na naszych talerzach bardzo często. Są zazwyczaj wyśmienitym dodatkiem do różnych potraw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z nich pożywne i smaczne danie główne.

   

Pyry z gzikiem to prawdziwy letni specjał, któremu nie trudno się oprzeć. Dziś sięgniemy po przepis Roberta Makłowicza na ten przysmak.

Pyry z gzikiem według przepisu Roberta Makłowicza

Niedawno znany dziennikarz i krytyk kulinarny Robert Makłowicz podzielił się swoją recepturą na pyry z gzikiem. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, więc poniższy przepis nie powinien nikomu sprawić większych problemów.

   

Składniki:
1 kg ziemniaków
sól
5 g masła

Gzik:
6 rzodkiewek
500 g twarogu
45 ml słodkiej śmietanki
45 ml oleju
tymianek
cząber
koperek
pęczek szczypiorku
szałwia
kwiaty rukoli

   

Sposób przygotowania:
Umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem masła i koperku. Gotowanie trwa zazwyczaj 20 minut. Do wody możesz dodać ząbek czosnku, bo wtedy kartofle zyskają bardziej wyrazisty smak. Gdy ziemniaki się ugotują, zabierz się za przygotowanie gzika. Szczypiorek i rzodkiewki drobno posiekaj. Oba produkty połącz z twarogiem i dodaj do nich olej i śmietankę. Koniecznie wymieszaj masę, a na końcu dopraw ją czarnym pieprzem, solą i ziołami.

Miękkie ziemniaki przekrój na pół i przykryj niedużą ilością gzika. Potrawę udekoruj kwiatami rukoli. Jeśli ich nie masz, wykorzystaj inne zielone dodatki. Ziemniaki w takim wydaniu na pewno przypadną do gustu najbliższym.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę