Wiśnie są dla wielu osób jednymi z najsmaczniejszych owoców. Na ich bazie można przygotować pyszne ciasto na zimno, które idealnie sprawdzi się na letnie miesiące. Można je przyrządzić bez pieczenia.
Składniki:
około 8 podłużonych biszkoptów
1/3 szklanki likieru wiśniowego lub soku wiśniowego (może być też kompot)
330g naturalnego jogurtu greckiego
160g waniliowego serka homogenizowanego
200g wypestkowanych wiśni
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki likieru wiśniowego
100g schłodzonej, mlecznej czekolady
2-3 łyżki cukru pudru
3-4 krople aromatu migdałowego
250g wypestkowanych wiśni
1 czerwona galaretka
1 i 1/4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej umoczone w likierze biszkopty. Żelatynę wsypujemy do rondelka z grubym dnem, zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Czekoladę następnie mielimy w blenderze. Potem napęczniałą żelatynę podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy.
Mieszamy jogurt, serek, cukier puder i aromat. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy dwie łyżki likieru i mieszamy, potem dodajemy 2 łyżki masy jogurtowej i znowu mieszamy. Do pozostałej masy dodajemy żelatynę i mieszamy. Na koniec do masy jogurtowej dodajemy czekoladę, wiśnie, mieszamy i przekładamy na biszkopty. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Na wierzchu ciasta układamy 250 g wiśni i zalewamy je zimną galaretką. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Na koniec ostrożnie wyjmujemy je z blaszki.