ShareInfo.plPoradyPrzez całe życie źle używałeś tarki. Będziesz w szoku

Przez całe życie źle używałeś tarki. Będziesz w szoku

tarka
fot. screen Youtube / Smart Fox

Każdy z nas używa tarki w kuchni podczas przygotowywania obiadu. To jedno z najbardziej podstawowych narzędzi kuchennych. Okazuje się, że większość korzysta z niej nieprawidłowo. Sprawdź, czy też popełniałeś ten błąd przez całe życie.

REKLAMA

Tarka – choć wydaje się banalnie prosta w obsłudze, to okazuje się, że używamy jej nie tak, jak powinniśmy. Istnieje tylko jeden prawidłowy sposób, bo ułatwia pracę, oszczędza czas i bałagan, a także chroni dłonie przed skaleczeniem.

Używasz tarki w ten sposób? To błąd

tarka
fot. screen Youtube / Smart Fox

Większość osób ustawia tarkę pionowo na desce do krojenia, misce lub bezpośrednio na blacie, a potem zaczyna ścierać warzywa, czy ser kierując się ku dołowi i dociskając produkt do ostrzy. Niestety – to błąd, który niesie za sobą wiele wad, takich jak: przesuwanie się tarki po blacie, rozsypywanie resztek jedzenia, skaleczenia palców przy końcówce ścierania. Jeśli to brzmi znajomo, oznacza to, że przez cały ten czas źle używałeś tego narzędzia. Poznaj prawidłowy sposób, a zobaczysz, że może być to o wiele sprytniejsze. 

Tarka – jak stosować? To jedyne i prawidłowe rozwiązanie

Tarkę należy położyć poziomo, a nie pionowo, tuż nad miską lub garnkiem, a następnie ścierać w poprzek – nie w dół. Dzięki temu starte warzywa lub ser od razu wpada wprost do naczynia, tarka jest stabilniejsza, a siła nacisku rozkłada się równomiernie, łatwiej kontrolować ilość i grubość startego jedzenia.

tarka
fot. screen Youtube / Smart Fox

Niektórzy kucharze stosują inną, ale podobną technikę – używają tarki „odwróconej”.  Jest to ścieranie od siebie, a nie do siebie. To dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo i minimalizuje ryzyko skaleczenia.

REKLAMA

Co jeszcze potrafi tarka? 

Czy używasz najczęściej dużych oczek podczas ścierania mając do wyboru inne? Robi to większość z nas! Tymczasem poszczególne strony tarki mają swoje konkretne zastosowanie.

  1. Duże oczka – do sera, marchewki, cukinii
  2. Średnie oczka – do buraków, jabłek, twardych owoców
  3. Drobne oczka – do parmezanu, imbiru, czosnku, czekolady
  4. Strona z „płaskimi zadziorami” – do ścierania skórek cytrusowych

Korzystając z tej wiedzy, dzięki temu możemy zastąpić kilka kuchennych gadżetów. Poziome ustawienie i korzystanie z różnych stron tarki może diametralnie zmienić komfort przygotowywania dań. Spróbuj następnym razem i przekonaj się, że w kuchni wcale nie trzeba się męczyć.

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA