czereśnie drylowanie
fot. Pixabay

Ponieważ sezon na czereśnie i wiśnie nie trwa zbyt długo, to warto skorzystać z tego, co daje nam natura i użyć owoców do zrobienia domowych przetworów. Przedtem należałoby jednak pousuwać z nich pestki. Jak to zrobić, gdy nie dysponujemy drylownicą? Na szczęście istnieje prosta metoda, z którą warto się zapoznać.

Czereśnie i wiśnie to owoce bogate w minerały i witaminy. Ludzie doceniali ich nieprzeciętne właściwości już medycynie ludowej. Wówczas owoce zmniejszały dolegliwości ze strony pęcherza moczowego.

Sposób na drylowanie wiśni i czereśni bez drylownicy

Usunięcie pestek bez użycia drylownicy jest banalnie proste. Do tej czynności przydadzą się przedmioty, które wykorzystujemy praktycznie codziennie.

Funkcjonalnym przedmiotem do usuwania pestek z czereśni bądź wiśni jest zwykła wsuwka do włosów. Należy ją lekko rozszerzyć i wcisnąć do wnętrza owocu. Potem nieco przekręcić i wyjąć pestkę. Innym pomocnym narzędziem w usuwaniu zbędnych pestek jest sztuciec, a konkretnie mała łyżeczka deserowa. Należy ją włożyć w owoc i jednym ruchem wydobyć pestkę. Istnieje jeszcze jeden sposób, który polega na wypchnięciu pestki pałeczką do ryżu.

Co można przygotować z wiśni i czereśni?

Zarówno wiśnie, jak i czereśnie należą do jednych z najzdrowszych owoców. Z tego powodu warto włączyć je do swojej diety, szczególnie w czasie sezonu. Można je z sukcesem wykorzystać do dekoracji deserów, wypieku ciast, a nawet robienia przetworów, np. dżemów, soku, nalewki czy kompotu.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna