Przygotowujesz tak mięso? To grozi poważnym zatruciem!

Campylobacter, Salmonella, E. coli – to tylko kilka z drobnoustrojów, które mogą bytować na blatach w kuchni i nożach. Do zakażenia może dojść nawet poprzez samo mycie mięsa pod kranem, a także krojenia różnych produktów na tej samej i nieumytej desce. Aby jak najbardziej uchronić się przed zakażeniem wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad. Sprawdź, czy się do nich stosujesz?

REKLAMA

Każdy z nas kocha jedzenie, a wielu z nas uwielbia też gotować. Nawet jeśli nie lubimy tego robić, to i tak często spędzamy w kuchni trochę czasu, żeby czasem jednak wypróbować różnych potraw i przygotować je samemu. W różnych miejscach kuchni mogą jednak czyhać dosyć groźne bakterie.

Pocieszeniem może być to, że z prawidłowym przestrzeganiem zasad kuchennego BHP mają problem nawet popularni i lubiani kucharze, którzy występują w telewizji, a to z kolei może uczyć widzów złych nawyków. Niedbałość w przestrzeganiu kuchennej higieny wykazali niemieccy naukowcy z niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR).

REKLAMA

Na początku przeanalizowali popularne programy telewizyjne o gotowaniu. Okazało się, że kucharze popełniają błąd za błędem!

Dr Gaby-Fleur Böl, która kieruje działem komunikacji wypowiedziała się odnośnie ryzyka w BfR.

REKLAMA

Lekkie błędy związane z higieną można było obserwować średnio co 50 sekund. Poważne błędy zdarzały się mniej więcej co 2,5 minuty.

O jakich błędach mowa? Oto kilka przykładów

1. wycieranie brudnych dłoni w ścierkę zamiast umyć je wodą z mydłem,

2. używanie tej samej deski do krojenia wielu produktów,

3. zaniechanie mycie rąk po kichaniu, wycieraniu nosa czy podrapaniu się,

4. ręczne solenie potraw,

5. niemycie dłoni przed przygotowywaniem jedzenia.

Badacze postanowili zrobić jeden krok naprzód i sprawdzili, jaki wpływ mają na widzów programy o gotowaniu.  Z pomocą kucharza występującego w telewizji nagrali filmy, które uczyły gotowania oraz różniły się pod względem przestrzegania zasad higieny. Ochotnicy oglądali po jednym z losowych filmów, a później musieli wykonać taką samą sałatkę, jaką przygotował kucharz na filmie. Eksperyment wykazał, że poziom przestrzegania zasad higieny w kuchni osób, które oglądały filmy była podobna właśnie do tego, jaki widzieli na filmie.

Jak uniknąć zatrucia? Poznaj jakich zasad higieny w kuchni należy przestrzegać

Naukowcy zalecają producentom programów tego typu większą staranność pod względem higieny. Sporządzili także dla wszystkich listę zaleceń.

1. Przed przygotowaniem posiłku należy dokładnie umyć ręce mydłem.

2. Należy dokładnie umyć powierzchnie, na których się przygotowuje potrawę.

3. Powierzchnie te należy myć pomiędzy każdymi etapami przyrządzania potrawy.

4. Po krojeniu surowych produktów, a szczególnie mięsa, trzeba wymienić deskę do krojenia i noże lub dokładnie je umyć, a następnie sparzyć.

5. Gdy potrawy są gotowane, szczególnie mięsne i rybne, to należy to robić dokładnie.

6. Produkty wymagające chłodzenia, należy cały czas odpowiednio przechowywać w prawidłowej temperaturze. Mięso oraz ryby trzeba trzymać w lodówce na najzimniejszym przedziale.

7. Warzywa oraz zioła należy dokładnie myć, a w razie potrzeby nawet usunąć niektóre części.

8. W trakcie grilla lub pikniku, produkty, które szybko się psują, powinny być przechowywane w niskiej temperaturze.

9. Ciepłe potrawy trzeba utrzymywać w temperaturze powyżej 65 stopni lub ochłodzić do temperatury poniżej 7 stopni.

10. Ścierki i gąbki należy prać w temperaturze min. 60 stopni albo zmieniać co kilka dni – w przeciwnym razie będą drobnoustrojowymi bombami.

Naukowcy z University of Georgia w eksperymentach ufundowanych przez amerykańską Food and Drug Administration pokazali jak za pośrednictwem narzędzi kuchennych dochodzi do przenoszenia drobnoustrojów. Badacze zanieczyścili różne owoce oraz warzywa bakteriami, które dosyć często na nich się znajdują – m.in. Salmonellą czy E. coli. Kroili je nożem, a potem bez umycia ich pokroili także inne warzywa i owoce. W podobny sposób zrobili z tarką. Wykazano, że tarka i nóż przenoszą bakterię.

O eksperymencie wypowiedziała się autorka badania, prof. Marilyn Erickson.

Duże ilości startego materiału i cząstek powstałych z zanieczyszczonego produktu pozostały na tarce. Jeśli więc ktoś zaraz potem chciałby utrzeć kolejną marchewkę czy coś innego, ulegnie to zanieczyszczeniu.

Campylobacter jejuni – groźna bakteria z drobiu. Co o niej wiemy?

Prawie każdy z nas słyszał o salmonelli, a ile osób zna bakterię Campylobacter jejuni? Bardzo lubi bytować w układzie pokarmowym drobiu. W organizmie człowieka wywołuje częste zakażenia objawiającymi się wymiotami, biegunką i gorączką.

Do zakażenia może dojść przez niedogotowane mięso i kontakt z bakteriami, które już rozprzestrzeniły się w czasie jego przygotowywania. Mniejsze ryzyko występuje w przypadku styczności z jajami.

Eksperci radzą także, by nie myć drobiu pod kranem, ponieważ wraz z kropelkami wody może dojść do rozprzestrzenienia groźnego mikrobu. W sprzyjających dla niego warunkach może długo przetrwać i razem z gąbką do mycia naczyń przedostać się na naczynia, a wtedy też do układu pokarmowego. W każdym przypadku zakażenie przebiega inaczej i nigdy nie wiemy ile drobnoustrojów znajduje się w surowych produktach.

Naukowcy z University of Arizona dzięki doświadczeniom odkryli także, że dezynfekcja kuchennych powierzchni ściereczkami antybakteryjnymi zmniejsza ryzyko zakażenia Campylobacter nawet o ponad 99 procent.

W tej sprawie wypowiedział się autor badania, dr Gerardo Lopez.

Cechą Campylobacter jest to, że nie trzeba połknąć dużej ilości tych bakterii, aby dostać naprawdę paskudnej choroby. Musimy więc dokładniej czyścić powierzchnie w naszej kuchni i myć ręce po przygotowaniu drobiu. Odkryliśmy, że to nie samo fizyczne usunięcie bakterii przez ściereczkę pomaga. Antybakteryjny roztwór pozostawiony na blacie dezynfekuje go w ciągu kilku kolejnych minut.
Ważne jest też, aby zastosować ściereczki zaraz po przygotowaniu drobiu. Jeśli krople i odpryski uwolnione z mięsa się pozostawi, bakterie mogą z brudnych powierzchni i sztućców przenieść się na inne pokarmy. Jeśli powierzchni pozwoli się wyschnąć, bakterie mogą czasami zaczepić się w powierzchni blatu i będzie je jeszcze trudniej usunąć.

Kuchenne bakterie i wirusy są niewidziane gołym okiem i to z ich powodu do szpitali w Polsce rocznie trafia tysiące zakażonych pacjentów. Ta liczba może być dużo niższa, ale tylko jeśli przestrzega się prostych i zdrowych zasad w kuchni.

Podziel się: