panierka do kotletów
fot. Pixabay

Wszyscy miłośnicy kotletów na pewno będą zadowoleni. Oprócz schabowych czy mielonych do dyspozycji mamy też kotlety z piersi kurczaka, które biją na głowę te najbardziej popularne. A to wszystko za sprawą rewelacyjnej panierki z krakersów i jogurtu. Mięso z kurczaka jest delikatne, soczyste i smaczne – takie będą też przygotowane z niego kotlety.

Jeśli w waszym domu często goszczą kotlety, to możliwe, że niektórym mogły się już znudzić. Pora coś z tym zrobić. Dziś zachęcamy was do zrobienia kotletów z kurczaka. Panierowane w jogurcie naturalnym i rozdrobnionych krakersach będą soczyste i pyszne.

Przepis na kotlety z piersi kurczaka panierowane w jogurcie i krakersach

Składniki:
250 ml jogurtu naturalnego
1 opakowanie krakersów
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
słodka, mielona papryka
olej do smażenia
pieprz i sól

Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Każdy filet przekrawamy ukośnie na 2-3 kotlety. Delikatnie rozbijamy je za pomocą kuchennego młotka i posypujemy z obydwu stron solą, papryką oraz pieprzem. Przykrywamy je i odstawiamy w chłodne miejsce. Krakersy przekładamy do grubszego, foliowego woreczka i rozgniatamy za pomocą wałka do ciasta albo kruszymy w malakserze. Mięso zanurzamy w jogurcie, a następnie w dobrze pokruszonych krakersach. Smażymy panierowane filety na rozgrzanym na patelni oleju, aż staną się złociste z dwóch stron. Po usmażeniu zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu. Podajemy np. z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną sałatką.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę