Pstrąg to wyśmienita i bardzo wartościowa ryba słodkowodna, którą można przygotować na wiele sposobów. Sprawdź, jak przyrządzić ją na ruszcie, na patelni i w lekkiej wersji: na parze.
Nie ulega wątpliwości, że smak pstrąga w każdym wydaniu jest zjawiskowy. Czasami jednak przyrządzenie ryby może okazać się niełatwym zadaniem. Dzięki poniższym wskazówkom przygotujesz ją na różne sposoby. Oto 3 najpopularniejsze opcje.
Przepis na pstrąga z rusztu
Składniki (dla 2 osób):
2 tusze pstrąga
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
koperek
cytryna
pieprz i sól
oraz:
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Umyte wcześniej tusze umieść w oddzielnej folii aluminiowej. Połóż na ich wierzchu plastry masła, ząbek czosnku i cząstki cytryny. Dopraw rybę pieprzem, solą i pokrojonym koperkiem. Zawiń ją w folię, ułóż na rozgrzanym grillu i trzymaj około 40 minut. Doskonałym dodatkiem do takiej potrawy będą bataty lub ziemniaki z grilla.
Jak przygotować pstrąga na patelni?
Składniki (dla 2 osób):
2 tusze pstrąga
1 cytryna
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
pieprz i sól
chrzan
świeże pieczywo
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. Starannie umyj rybę, a po chwili obtocz ją w panierce. Wlej na patelnię olej i poczekaj, aż się rozgrzeje. Gdy to nastąpi, układaj tusze i smaż z dwóch stron do zarumienienia. Przełóż je na talerz, a na wierzchu umieść masło. Na koniec skrop rybę sokiem z cytryny. Podawaj ją z pieczywem i chrzanem.
Pstrąg gotowany na parze
Składniki (dla 2 osób):
pół brokuła
2 tusze pstrąga
cytryna
2 ziemniaki
2 marchewki
pieprz i sól
Przygotowanie:
Umyj rybę, skrop ją sokiem z cytryny, a następnie natrzyj pieprzem i solą. Podziel brokuła na różyczki, marchewkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w słupki. Umieść pstrąga i warzywa w naczyniu do gotowania na parze, oprósz solą do smaku i gotuj około 20-25 minut, aż jarzyny zmiękną.