Puszyste naleśniki amerykańskie to idealny pomysł na deser czy drugie śniadanie. Smakują rewelacyjnie, kiedy dodasz do nich jeden znany każdemu składnik. Przepis.
Naleśniki klasyczne zazwyczaj są bardzo cienkie i chrupiące, natomiast te w wersji amerykańskiej są lekkie i bardzo puszyste. Smakują obłędnie z syropem klonowym, owocami czy bitą śmietaną. Aby były przepyszne w smaku warto dodać 1 składnik, który na pewno każdy ma w swojej kuchni. Poznaj przepis i wypróbuj.
Puszyste naleśniki amerykańskie – z tym dodatkiem smakują obłędnie
Dodaj do ciasta maślankę – dzięki temu będą miały piękny aromat, bardziej wyrazisty smak. W dodatku będą puszyste i nie porwą się na patelni. Poznaj przepis.
Składniki:
» 2 szklanki mąki
» 2 szklanki maślanki
» pół łyżeczki sody
» 2 łyżki cukru
» 1/4 łyżeczki soli
» 2 jajka
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka aromatu waniliowego
» 2 jajka
» 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaj od razu maślankę, jajka, aromat waniliowy, rozpuszczone masło i od razu wszystko zmiksuj na gładką masę.
Odstaw ciasto na 15-20 minut, by odpoczęło. Patelnię dobrze rozgrzej (bez tłuszczu), a następnie nakładaj porcję naleśników i smaż przez około 3-5 minut, aż pojawią się bąbelki. Wtedy odwróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-5 minut.
Gotowe, puszyste naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, owocami, czekoladą, bitą śmietaną. Smacznego!