REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPyszna biała kiełbasa. Sekret tkwi w jej przygotowaniu!

Pyszna biała kiełbasa. Sekret tkwi w jej przygotowaniu!

Fot. Pixabay.com

Biała kiełbasa jest absolutnie niezbędnym elementem każdego wielkanocnego stołu. Aby jednak była ona smakowita i apetyczna, musimy ją odpowiednio przygotować, pamiętając o kilku podstawowych krokach.

REKLAMA

Swoją barwę biała kiełbasa zawdzięcza sposobowi przygotowania. Najczęściej poddawana ona jest wędzeniu, dlatego niekiedy na jej skórce pojawia się brązowa lub czerwona barwa. Poniższy przepis pomaga ją uzyskać.

Składniki:

1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej b/k
1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej b/k
0,5 kg podgardla wieprzowego
60 g soli zwykłej
3 g saletry
7 g świeżo mielonego pieprzu czarnego
6 ząbków czosnku
6 g majeranku suszonego
1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
jelita wieprzowe cienkie

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Wszystkie rodzaje mięsa kroimy na małe kawałki i mielimy je w maszynce o małych oczkach. Czosnek miażdżymy z solą, po czym wszystkie składniki mieszamy w misce. Dolewamy zimną wodę i wyrabiamy. Gdy masa stanie się kleista, dodajemy saletrę i mieszamy przez minutę. Następnie odstawiamy mięso na 4 godziny pod przykryciem.

Zmieniamy nakładkę w maszynce na przeznaczoną do nadziewania mięs. Zaczynamy napełniać jelita na 12 centymetrowe odcinki i zawiązujemy końce. Następnie suszymy kiełbasę i wieszamy ją w chłodnym i suchym miejscu. Na koniec wyparzamy kiełbasę w wodzie o temperaturze 70 stopni przez 30 minut.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA