zupa chrzanowa
fot. screen Youtube / Posmakuj Polski

Zupa chrzanowa z boczkiem to świetny pomysł na aromatyczny i pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest gęsta, a podana z jajkiem i chipsami z boczku prezentuje się niesamowicie apetycznie, natomiast jej smak to mistrzostwo. Sprawdźcie recepturę na wyborną zupę chrzanową z boczkiem.

Zupa chrzanowa to nie tylko pomysł na smaczny, świąteczny obiad, ale także na idealną potrawę w chłodne dni. Zupa ma kremową konsystencję, intensywny, chrzanowy smak i można wyczuć w niej nutę suszonego majeranku. Zupę przygotujcie na bulionie jarzynowym, będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Zanim dodacie świeży, tarty chrzan do zupy, najpierw sparzcie go wrzątkiem, aby usunąć goryczkę. Do potrawy podajcie domowe chipsy z boczku.

Zupa chrzanowa z boczkiem – przepis

Składniki na 4-5 porcji:
150 g boczku wędzonego
4 ziemniaki
2 łyżki świeżego, startego chrzanu
cebula
3 jajka
1,5 l bulionu
łyżka masła
szczypta majeranku
pieprz, sól
2 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:
Najpierw ścieramy korzeń chrzanu i sparzamy go wrzątkiem. W garnku z grubszym dnem rozpuszczamy masło i szklimy pokrojoną cebulkę, siekamy 3/4 boczku, kilka plasterków odkładamy – przydadzą się do zrobienia chipsów. Boczek wrzucamy do cebuli i smażymy przez parę minut, potem dodajemy posiekane w kostkę kartofle, wszystko posypujemy majerankiem i smażymy przez moment. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy mniej więcej pół godziny, aż ziemniaki zmiękną. Jajka gotujemy na twardo. Przyrządzamy chipsy z boczku – wrzucamy na patelnię (najlepiej grillową) pełne plastry boczku i smażymy je, aż będą idealnie złociste i chrupkie. Zupę doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy tarty chrzan i chwilę gotujemy. Śmietanę rozrabiamy w zimnej wodzie i przekładamy do bulionu. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę