REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPyszne ciasto jogurtowe z owocami z puszki bez pieczenia. Pyszny i szybki...

Pyszne ciasto jogurtowe z owocami z puszki bez pieczenia. Pyszny i szybki deser

YouTube | Michelle Simsik

Ciasto jogurtowe jest niezwykle interesującą opcją dla osób, które uwielbiają ten smak. Jeśli do tego mamy możliwość przyrządzenia ciasta bez użycia piekarnika, wszystko wydaje się być idealne!

REKLAMA

Składniki:

300 g jogurtu naturalnego, greckiego (zawartość tłuszczu najlepiej 10%, temperatura pokojowa)
brzoskwinie w puszce (ok. 820 g, waga owoców ok. 480 g)
11 listków żelatyny lub 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
ok. 2 łyżek cukru pudru
ok. 120 g podłużnych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę biszkoptów. Brzoskwinie odsączamy na sitku i odmierzamy 300 ml soku z brzoskwiń. Żelatynę przekładamy do garnka i zalewamy 100 ml soku z brzoskwiń. Pozostałe 200 ml soku przelewamy do miski, dodajemy jogurt grecki, 2 łyżki cukru pudru, 3 połówki brzoskwiń i blendujemy.

Napęczniałą żelatynę podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Potem, ciągle mieszając, dodajemy trochę masy jogurtowej, a następnie mieszamy resztę. Odstawiamy, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z masą i wykładamy na biszkopty. ciasto wstawiamy na lodówki. Resztę brzoskwiń kroimy w plasterki i układamy na górze ciasta. Na koniec wylewamy galaretkę.

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA