Buraki są niezwykle zdrowym warzywem, w którym znajdziemy mnóstwo przydatnych substancji odżywczych. Są one bazą zasmażanych buraczków, które idealnie komponują się z wieloma potrawami obiadowymi.
Składniki:
1 kilogram buraków
2 łyżki masła
1 cebula
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy pod bieżącą wodą, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Warzywa zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę. Kiedy już ostygną, ściągamy z nich skórkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na maśle. Po chwili dodajemy mąkę i smażymy, aż uzyskamy zasmażkę jasnego koloru.
Starte buraczki wrzucamy na patelnię i energicznie mieszamy przez 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy na gorąco.