Pyszny deser w czekoladzie z wiórkami kokosowymi. Przepis na kokosanki

kokosanki

Kokosanki, to małe ciasteczka otulone czekoladą i obsypane wiórkami kokosowymi. Można je wykonać zarówno z ciemnego, jak i też z jasnego ciasta. Deser jest prosty w przygotowaniu i wyborny w smaku. Warto go zrobić i spróbować, aby móc samemu ocenić.

   

Niektórzy kojarzą kokosanki z dzieciństwa, więc warto odtworzyć dawną recepturę i przypomnieć sobie ich niezwykły smak.

Właściwości odżywcze kokosa
Kokos jest owocem palmy kokosowej i zawiera mnóstwo cennych walorów zdrowotnych. W kokosowym miąższu znajduje się błonnik, nasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają metabolizm, a także kwas foliowy, potas, fosfor i magnez. Regularne jedzenie kokosa wpłynie na poprawę stanu skóry, zmniejszy poziom złego cholesterolu i wzmocni odporność.

   

Przepis na kultowe kokosanki

Składniki:
1 szklanka cukru
400 g mąki pszennej
80 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
400 g wiórek kokosowych (2 opak.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mleka

Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
1 kostka masła
1 mała łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
kilka kropelek olejku rumowego
1 i 1/4 szklanki mleka

   

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na temperaturę 180°C. Białka ubij z cukrem przy użyciu miksera. Pod koniec ubijania dodaj do nich żółtko. Postaw rondelek na małym płomieniu, umieść w nim masło i poczekaj, aż się roztopi. Potem dolej mleko i zdejmij naczynie z gazu, odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj do mieszanki miód, zamieszaj i połącz z ubitą masą cukrowo-jajeczną. Wsyp jeszcze mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz w piekarniku przez 20-30 minut w temp. 180°C. Potem wystudzony deser pokrój na małe kwadraty. Możesz też wyciąć z niego prostokąty lub ulepić kulki.

Polewa:
Składniki na polewę (mleko, cukier, masło mąkę ziemniaczaną, kilka kropelek olejku zapachowego, kakao i cukier puder) gotuj w rondelku. Kiedy masa będzie jednolita i zgęstnieje, zdejmij ją z gazu i odstaw do wystudzenia. Obtaczaj w niej kawałki ciasta (dłońmi lub szczypcami), a potem przenieś je do miski wiórkami kokosowymi i również obtaczaj. Wstaw kokosanki do lodówki.

Zobacz także:

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News