Warstwowy deser w pucharkach to gratka dla miłośników słodkich, owocowych smaków. Zachwycający miks idealnie sprawdzi się dla gości, którzy niespodziewanie złożą nam wizytę. Do zrobienia specjału będą potrzebne owoce, kasza jaglana i miód, czyli samo zdrowie! Polecamy przepis tym wszystkim, którzy latem szukają orzeźwienia lepszego niż lody, sorbety, galaretki czy inne łakocie.
W tym deserze zakochasz się od pierwszej łyżeczki
Powód? Pełno w nim owoców. Ta wersja zawiera mango, banana i truskawki, które są z natury słodkie, więc idealnie pasują do deserów. Tylko kaszę jaglaną dosłodzimy miodem. Jeśli masz ochotę, to zamień owoce, a danie też się uda. Świetnie sprawdzą się maliny, brzoskwinie, gruszki czy porzeczki. Ostatnie są trochę kwaśne, więc można je osłodzić dodatkową porcją miodu.
Bogactwo smaku i zdrowia umieszczone w szklanych pucharkach. Tak można opisać tę specjalność. Jest dla każdego – nawet osoby dbające o linię mogą pozwolić sobie na porcję przysmaku.
Pyszny deser z owoców i kaszy jaglanej. Przepis krok po kroku
Lista składników:
1 łyżka miodu
pół szklanki kaszy jaglanej
1 banan
truskawki
mango
owoce do ozdoby
sól
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wysypujemy na sitko i płuczemy porządnie pod bieżącą wodą. Gotujemy ją w garnku wypełnionym 2 szklankami wody, łyżką miodu i szczyptą soli. Od czasu do czasu ją mieszamy, powinna wchłonąć cały płyn.
Owoce oczyszczamy. Mango blendujemy. Podobnie postępujemy z bananem i truskawkami. Do pulpy truskawkowo-bananowej przekładamy miękką kaszę i ponownie miksujemy.
Stawiamy szklane pucharki lub inne ozdobne naczynia i umieszczamy na dnie odrobinę jaglano-bananowo-truskawkowego miksu. Na nim kładziemy zblendowane mango i ponownie układamy warstwę z kaszą. Na wierzchu możemy położyć jagody, maliny lub cząstki innych owoców, np. kiwi.
Deserki wkładamy do chłodziarki na parę godzin. Powinny się schłodzić i lepiej stężeć. Orzeźwiające, zdrowe i lekkie są wprost stworzone na lato. Do tego wyśmienicie smakują, a poszczególne warstwy apetycznie się prezentują.