Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, w którym w prawdziwej wersji głównym składnikiem jest tortilla kukurydziana. Posiłek powinien być przygotowany we właściwym naczyniu zwanym comalem. Poniżej przedstawiamy uproszczoną wersję przepisu z produktów, które są dostępne w większości sklepów. Samo przygotowanie dania jest bardzo proste, a smak nie różni się od oryginału.
Quesadilla – przepis
Składniki:
-5x tortilla pełnoziarnista
– 150g puszki pomidorów krojonych
– 150 g puszki czerwonej fasoli
– 150 g puszki kukurydzy
– ½ papryki
– ½ cebuli
– garść pomidorków koktajlowych
– ser w plastrach
– papryka wędzona/papryka ostra
– chili lub pieprz cayenne
– sól/pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni musimy zeszklić drobno posiekaną cebulę po czym dodać pokrojoną w małe kosteczki paprykę i smażyć na małym ogniu. Następnie dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolę, później przykrywamy patelnie na około 5 min. Do wysmażonych składników dodajemy pomidory z puszki oraz po pół łyżeczki papryki wędzonej i ostrej oraz szczyptę chili. Całość mieszamy i trzymamy do lekkiego odparowania wody. Około 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy pomidorki koktajlowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz zostawiamy na ciepłej patelni i zabieramy się za tworzenie naszych quesadilli.
Tortille moczymy lekko wodą oraz układamy na drugiej, rozgrzanej suchej patelni. Nakładamy na połowę naszego placka cienką warstwę farszu, kolejno plasterek sera i składamy tortille w pół, dociskając otwarte końcówki. Smażymy do mocniejszego zarumienienia. Quesadille najlepiej smakują z gotowym sosem meksykańskim lub ketchupem. Smacznego!