Racuchy z tym składnikiem smakują wyśmienicie. Wypróbuj tego przepisu!

Racuchy

Racuchy kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to babcie były mistrzami w ich przygotowaniu. Obecnie jest wiele przepisów w internecie lecz niczym się zbytnio nie różnią. Dlatego przychodzimy do was ze świetną alternatywą! Wystarczy, że dodasz ten składnik, a wyjdą rewelacyjne w smaku.

REKLAMA

Na poprawę humoru i nie tylko, zawsze najlepszym pomysłem jest jedzenie, dlatego racuchy to idealna propozycja. Z dodatkiem budyniu będą bardzo puszyste i mięciutkie, a to sprawia, że dzień od razu staje się lepszy. Koniecznie wypróbuj pyszne racuchy budyniowe!

Racuchy z budyniem – pyszne i proste. Poznaj przepis

Racuchy

Proste i pyszne racuchy budyniowe to lepsza wersja klasycznych racuszków. Budyń sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i ma piękny aromat. Oto przepis!

REKLAMA

Składniki:

» 2 szklanki mąki pszennej

» opakowanie drożdży suchych lub ok. 15 g drożdży świeżych

» szklanka ciepłego mleka

» opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)

» 2 jajka

» 2-3 łyżki cukru

» szczypta soli

» 2 jabłka

» olej rzepakowy do smażenia

» cukier puder do posypania racuchów

Przygotowanie:

Jeśli używasz świeżych drożdży, to najpierw zrób zaczyn – wkrusz je do naczynia, dodaj łyżkę mąki, szczyptę soli, cukier, a następnie zalej bardzo ciepłym mlekiem. Całość pomieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie, do dużej miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, wbij jajka i wszystko dokładnie pomieszaj.

Jeżeli używasz drożdży suszonych. to wsyp je do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki tak jak wyżej i dokładnie pomieszaj.

REKLAMA

Ciasto odstaw na godzinę, aż wyrośnie i przygotuj jabłka – bierz je ze skórek, następnie pokrój w półplastry. Dodaj je do ciasta drożdżowego i pomieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką małe porcje ciasta z jabłkami. Smaż kilka minut na każdej stronie, aż racuchy będą rumiane. Porcje ciasta nie mogą być duże, ponieważ ciasto w trakcie smażenia musi jeszcze wyrosnąć.

Usmażone placuszki układaj na kratkach aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem i gotowe!

Smacznego!


Jeśli lubisz domowe, drożdżowe wypieki, to sprawdź przepis na pyszne bułeczki lub swojski chleb. Palce lizać!


Podziel się: