
Jeśli zauważyłeś rudobrązowy osad na nożach, możesz być pewny, że to rdza. Zastanawiasz się, jak ją mądrze usunąć, ale żadna metoda nie przychodzi ci do głowy, więc postanawiasz pozbyć się noży? Na razie się wstrzymaj. Poznaj ten domowy trik na rdzę. Zajmie ci tylko chwilkę, a efekty będą widoczne gołym okiem. Ostrza będą wyglądały jak nowe.
Dlaczego noże rdzewieją?
Ostrze jest zazwyczaj zbudowane ze stali nierdzewnej. Materiał ten może być w idealnym stanie przez kilka, a nawet kilkanaście lat, ale pod warunkiem, że będziesz o niego dbać. Myj sztućce ręcznie, a nie w zmywarce, bo to im szkodzi. Rdza pojawia się tylko na nożach, które są stale narażone na kontakt z ostrymi środkami czystości i wodą. Po umyciu nie zapomnij starannie osuszyć noży, zarówno ostrza, jak i rękojeści.
Rdza źle wygląda i może niszczyć metalowe przedmioty. Na szczęście postępującą korozję da się zatrzymać. Warto działać szybko, aby pomocnicze narzędzia kuchenne znów będą nadawały się do użytku. Pewnie wielokrotnie słyszałeś o tym, że Coca-cola to świetny odrdzewiacz. Sprawdź, jak usunąć brzydki osad z noży przy pomocy tego popularnego napoju gazowanego.
Jak pozbyć się rdzy przy pomocy Coca-coli?
Zardzewiałe noże zanurz w pojemniku wypełnionym colą. Po kilku godzinach je wyjmij i przetrzyj druciakiem. Po dokładnym oczyszczeniu akcesoria zabezpiecz. Ten zabieg, choć nieobowiązkowy, naprawdę robi robotę. Preparat antykorozyjny możesz kupić w odpowiednio wyposażonym sklepie (najlepiej, żeby działał podwójnie – jak podkład i emalia).
Czytaj też: Połącz z solą. Kozacki patent z Castoramy na czystą kuchenkę

