sos musztardowy

Sos można serwować zarówno na zimno, jak i też na ciepło. Można go zmieniać według uznania i dodawać swoje ulubione składniki. W sezonie grillowym domowy sos musztardowy będzie wspaniałym dodatkiem do kiełbasy lub warzyw. Do tego przepisu warto użyć musztardy pikantnej o gładkiej konsystencji.

Składniki (na 4 porcje)
¼ szklanki śmietanki 30%
1 duża łyżka musztardy
2 łyżeczki octu
3 łyżeczki masła
1/3 łyżeczki soli
3 żółtka

Sos musztardowy

opcjonalne składniki:
2 łyżki mąki
ok. pół litra bulionu jarzynowego
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
włoszczyzna
3 łyżki miodu
zioła i przyprawy do bulionu – według uznania

Przygotowanie:
Utrzyj żółtka z masłem i musztardą. Do ucierania możesz użyć rózgi kuchennej bądź miksera albo wszystko zblenduj na gładką masę. Do utartej masy dodaj ocet, śmietankę, ocet, sól i opcjonalnie inne dodatki. Gotowy sos musztardowy dobrze komponuje się z warzywami, sałatkami, mięsem (szczególnie grillowanym) oraz jajkami i rybami.

Sos musztardowy: dodatki

Bulion warzywny urozmaici smak domowego sosu musztardowego, ale jeśli nie masz czasu, aby go zrobić, rozpuść w wodzie kostkę gotowego bulionu w proszku.

Wersja z miodem

Zmieszaj 3 łyżki miodu i 4 łyżki ostrej musztardy. Dodaj do mieszanki sok z cytryny i 2 łyżki oliwy. Sos z dodatkiem tych składników będzie miał łagodny smak. Jest to znakomity dodatek do mięs, sałatek oraz na kanapki. Jeśli chcesz w szybkim czasie przygotować sos musztardowy, to zamiast ucierania żółtek, dodaj tylko 3 łyżki majonezu i zrezygnuj z masła.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna