Do zrobienia tego ciasta nie musisz używać piekarnika. Dzięki odpowiednim składnikom (m.in. galaretce) jedna z mas jest ścisła i nie rozlatuje się podczas krojenia. Można by rzec – ciasto ideał. To połączenie dwóch ukochanych przez Polaków deserów: sernika i szarlotki. Oddzielone są one od siebie herbatnikami. Te stanowią dolną, środkową i górną warstwę. Ciasto rewelacyjnie wygląda po przekrojeniu i smakuje bajecznie.
Sernik nie jest trudny do zrobienia. Chętnie pieczemy go w piekarniku, jak i przyrządzamy „na zimno”. Warto zainspirować się poniższym przepisem i stworzyć ten deser bez pieczenia z masą jabłkową. Powstaje ona od podstaw – ze świeżych, lekko kwaskowatych owoców. Dzięki temu smakuje wybornie. Gdybyś użył gotowych prażonych jabłek ze słoika, ciasto nie byłoby tak pyszne. Oto przepis, którego nie musisz już udoskonalać. Serniko-szarlotka to perfekcja.
Przepis na ciasto bez pieczenia z masą serową i jabłkową
Lista składników:
2 kg jabłek o kwaśnym smaku (np. antonówka)
800 g twarogu sernikowego
100 g masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 torebki budyniu waniliowego
100 g masła
30 ml śmietanki kremówki
2 paczki galaretki o dowolnym smaku (np. pomarańczowa)
1-2 paczki herbatników
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Zacznij od rozpuszczenia masła w kąpieli wodnej, a potem roztarcia go z cukrem na spójną, pulchną masę. Wrzuć do niej ser i ucieraj robotem na aksamitny krem. Przełóż go do garnka i gotuj, aż zacznie wrzeć.
Proszek budyniowy rozpuść w mleku i dodaj do twarogowej mieszanki w garnku. Podgrzewaj na małym gazie, nie przerywając mieszania, na gęstą masę.
Blachę wyłóż folią lub pergaminem i układaj na dnie warstwę kruchych ciasteczek. Wyłóż nieco ostudzoną masę z twarogiem i budyniem, rozprowadź ją i na powierzchni znów układaj ciasteczka.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i umieść w garnku. Zalej wodą (150 ml), przykryj i duś na małym gazie, aż się rozlecą. Wsyp do nich galaretkę i mieszaj. Masę owocową rozsmaruj na poprzedniej warstwie i przykryj herbatnikami.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, połącz z kremówką i nanieś polewę na deser, który wcześniej już nieco ostygł. Gdy ciasto całkiem się wystudzi, włóż je do chłodziarki. Po kilku godzinach krój na porcje i podawaj.