Wino to aromatyczny i szlachetny trunek, który ma rzesze zwolenników na całym świecie. Warto jednak mieć świadomość, że alkohol ten jest niezwykle różnorodny i ma wiele fascynujących oblicz. Różne rodzaje win różnią się od siebie między innymi kolorem, aromatem, pochodzeniem i daniami, w których towarzystwie czują się najlepiej. Żeby więc dokonać wyboru najlepiej dopasowanego do naszego gustu i oczekiwań, należy zgłębić ten niezwykle fascynujący świat.
Główne rodzaje win
Aby jeszcze lepiej zrozumieć świat win, warto poznać główne kategorie, według których klasyfikowane są rodzaje win.
Rodzaje win – podział według koloru
Wina białe – wbrew pozorom nie zawsze powstają one wyłącznie z białych winogron. Zdarza się, że są wytwarzane także z gron o ciemniejszym zabarwieniu. Aby uzyskać białe wino, niezwykle ważne jest odpowiednio wczesne oddzielenie jasnego miąższu od skórki. To właśnie ona zawiera bowiem składniki, które odpowiadają za ciemny kolor wina.
Wina czerwone – w tym wypadku powstają z czerwonych odmian winogron. Intensywny kolor zawdzięczają temu, że skórki pozostają w kontakcie z sokiem podczas fermentacji.
Wina różowe – w tym wypadku proces wytwarzania jest podobny do wina czerwonego. Różnica tkwi w krótszym czasie, przez jaki skórki mają kontakt z sokiem winogronowym.
Rodzaje win – podział według zawartości cukru
Rodzaje win można podzielić także ze względu na ich słodycz, a ściślej rzecz biorąc – zawartość cukru w trunku.
- Wina wytrawne
Zawierają minimalną ilość cukru resztkowego (poniżej 4 g/l). Sprawia to, że są one najlepszym wyborem dla wielbicieli wyrazistych, mało słodkich trunków. - Wina półwytrawne
W ich przypadku zawartość cukru wynosi od 4 do 12 g na litr. Są one nieco słodsze niż wina wytrawne, jednak zachowują charakterystyczny dla nich aromat. - Wina półsłodkie
W tym wypadku wyraźniej wyczuwalna słodycz jest wynikiem wyższej zawartości cukru. Może ona dochodzić do nawet 45 g/l cukru). To świetny wybór dla osób, które szukają łagodniejszych smaków, jednak nie przepadają za bardzo słodkimi winami. - Wina słodkie
Te rodzaje win zawierają powyżej 45 g cukru resztkowego na litr i to właśnie temu zawdzięczają swoją nazwę. Przypadną do gustu osobom, szukającym przyjemnych doznań smakowych, które doskonale komponują się np. z deserami.
Rodzaje win – jak łączyć je z jedzeniem
Nic tak nie wzbogaca smaku potraw, jak odpowiednio dobrane do nich wino. Dlatego warto wiedzieć, jakie rodzaje win najlepiej będą pasować do naszego posiłku.
Wina białe
Zarówno lżejsze, jak i bardziej wytrawne rodzaje win białych świetnie odnajdą się w połączeniu z: lekkimi przekąskami, sałatkami, miękkimi serami, drobiem, owocami morza i rybami. Dobrze czują się też w towarzystwie białych sosów.
Wina czerwone
Wina czerwone warto postawić na stół, gdy w menu są makarony, ciemne sosy, dziczyzna, potrawy z grzybami oraz dojrzałe sery.
Wina różowe
Różne rodzaje win różowych zdecydowanie preferują lżejsze potrawy, takie jak sałatki, grillowane warzywa, owoce morza i delikatne mięsa.
Wina słodkie
W tym wypadku słodycz ciągnie do słodyczy. Dlatego Wina słodkie warto łączyć z deserami i czekoladą. Jednak wbrew pozorom pasują także do serów z niebieską pleśnią, tapas i orzechów.
Przepisy na drinki z winem
Różne rodzaje win mogą będą także doskonałą bazą zarówno do klasycznych, jak i nieco bardziej egzotycznych drinków. Przygotowaliśmy więc kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu Twoim gościom!
Sangria
Niezwykle aromatyczny i kusząco owocowy hiszpański klasyk, do którego świetnie pasują Twoje ulubione rodzaje win czerwonych.
Składniki:
- 1 butelka czerwonego wina
- pół szklanki brandy
- pół szklanki likieru pomarańczowego
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu
- woda gazowana
Przygotowanie:
- W dużym dzbanku wymieszaj wino, brandy, likier i cukier.
- Owoce pokrój w plastry, dodaj je do całości razem z laską cynamonu.
- Całość odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
- Jeśli lubisz drinki z bąbelkami, do swojej Sangrii przed podaniem możesz dodać wodę gazowaną.
Spritzer
Kiedy temperatura rośnie, ten drink to pozycja obowiązkowa.
Składniki:
- 100 ml białego wina
- 50 ml wody gazowanej
- plasterki cytryny lub limonki
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Napełnij szklankę kostkami lodu.
- Wlej wino i dodaj do niego wodę gazowaną.
- Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj plasterkiem cytryny lub limonki.
Grzaniec
Aromatyczne, rozgrzewające połączenie, bez którego trudno wyobrazić sobie zimowy urlop.
Składniki:
- 1 butelka czerwonego wina
- 1 pomarańcza
- 3 laski cynamonu
- 5 goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 3 łyżki miodu lub cukru
Przygotowanie:
- W dużym garnku podgrzej wino z przyprawami i pomarańczą (pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia).
- Dodaj miód i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści.
- Gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut.
- Całość odcedź i podawaj w kubkach przeznaczonych do gorących napojów.