REKLAMA
ShareInfo.plArtykuł sponsorowanyRodzaje win – poznaj najważniejsze z nich

Rodzaje win – poznaj najważniejsze z nich

Rodzaje win

Wino to aromatyczny i szlachetny trunek, który ma rzesze zwolenników na całym świecie. Warto jednak mieć świadomość, że alkohol ten jest niezwykle różnorodny i ma wiele fascynujących oblicz. Różne rodzaje win różnią się od siebie między innymi kolorem, aromatem, pochodzeniem i daniami, w których towarzystwie czują się najlepiej. Żeby więc dokonać wyboru najlepiej dopasowanego do naszego gustu i oczekiwań, należy zgłębić ten niezwykle fascynujący świat.

Główne rodzaje win

Aby jeszcze lepiej zrozumieć świat win, warto poznać główne kategorie, według których klasyfikowane są rodzaje win.

Główne rodzaje win

Rodzaje win – podział według koloru

Wina białe – wbrew pozorom nie zawsze powstają one wyłącznie z białych winogron. Zdarza się, że są wytwarzane także z gron o ciemniejszym zabarwieniu. Aby uzyskać białe wino, niezwykle ważne jest odpowiednio wczesne oddzielenie jasnego miąższu od skórki. To właśnie ona zawiera bowiem składniki, które odpowiadają za ciemny kolor wina.

Wina czerwone – w tym wypadku powstają z czerwonych odmian winogron. Intensywny kolor zawdzięczają temu, że skórki pozostają w kontakcie z sokiem podczas fermentacji.

Wina różowe – w tym wypadku proces wytwarzania jest podobny do wina czerwonego. Różnica tkwi w krótszym czasie, przez jaki skórki mają kontakt z sokiem winogronowym.

Rodzaje win – podział według zawartości cukru

Rodzaje win można podzielić także ze względu na ich słodycz, a ściślej rzecz biorąc – zawartość cukru w trunku.

  • Wina wytrawne
    Zawierają minimalną ilość cukru resztkowego (poniżej 4 g/l). Sprawia to, że są one najlepszym wyborem dla wielbicieli wyrazistych, mało słodkich trunków.
  • Wina półwytrawne
    W ich przypadku zawartość cukru wynosi od 4 do 12 g na litr. Są one nieco słodsze niż wina wytrawne, jednak zachowują charakterystyczny dla nich aromat.
  • Wina półsłodkie
    W tym wypadku wyraźniej wyczuwalna słodycz jest wynikiem wyższej zawartości cukru. Może ona dochodzić do nawet 45 g/l cukru). To świetny wybór dla osób, które szukają łagodniejszych smaków, jednak nie przepadają za bardzo słodkimi winami.
  • Wina słodkie
    Te rodzaje win zawierają powyżej 45 g cukru resztkowego na litr i to właśnie temu zawdzięczają swoją nazwę. Przypadną do gustu osobom, szukającym przyjemnych doznań smakowych, które doskonale komponują się np. z deserami.

Rodzaje win – jak łączyć je z jedzeniem

Nic tak nie wzbogaca smaku potraw, jak odpowiednio dobrane do nich wino. Dlatego warto wiedzieć, jakie rodzaje win najlepiej będą pasować do naszego posiłku.

Wina białe

Zarówno lżejsze, jak i bardziej wytrawne rodzaje win białych świetnie odnajdą się w połączeniu z: lekkimi przekąskami, sałatkami, miękkimi serami, drobiem, owocami morza i rybami. Dobrze czują się też w towarzystwie białych sosów.

Wina czerwone

Wina czerwone warto postawić na stół, gdy w menu są makarony, ciemne sosy, dziczyzna, potrawy z grzybami oraz dojrzałe sery.

Wina różowe

Różne rodzaje win różowych zdecydowanie preferują lżejsze potrawy, takie jak sałatki, grillowane warzywa, owoce morza i delikatne mięsa.

Wina słodkie

W tym wypadku słodycz ciągnie do słodyczy. Dlatego Wina słodkie warto łączyć z deserami i czekoladą. Jednak wbrew pozorom pasują także do serów z niebieską pleśnią, tapas i orzechów.

Przepisy na drinki z winem

Różne rodzaje win mogą będą także doskonałą bazą zarówno do klasycznych, jak i nieco bardziej egzotycznych drinków. Przygotowaliśmy więc kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu Twoim gościom!

Sangria

Niezwykle aromatyczny i kusząco owocowy hiszpański klasyk, do którego świetnie pasują Twoje ulubione rodzaje win czerwonych.

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego wina
  • pół szklanki brandy
  • pół szklanki likieru pomarańczowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • woda gazowana

Przygotowanie:

  1. W dużym dzbanku wymieszaj wino, brandy, likier i cukier.
  2. Owoce pokrój w plastry, dodaj je do całości razem z laską cynamonu.
  3. Całość odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
  4. Jeśli lubisz drinki z bąbelkami, do swojej Sangrii przed podaniem możesz dodać wodę gazowaną.

Spritzer

Kiedy temperatura rośnie, ten drink to pozycja obowiązkowa.

Składniki:

  • 100 ml białego wina
  • 50 ml wody gazowanej
  • plasterki cytryny lub limonki
  • kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Napełnij szklankę kostkami lodu.
  2. Wlej wino i dodaj do niego wodę gazowaną.
  3. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj plasterkiem cytryny lub limonki.

Grzaniec

Aromatyczne, rozgrzewające połączenie, bez którego trudno wyobrazić sobie zimowy urlop.

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 3 laski cynamonu
  • 5 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżki miodu lub cukru

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku podgrzej wino z przyprawami i pomarańczą (pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia).
  2. Dodaj miód i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut.
  4. Całość odcedź i podawaj w kubkach przeznaczonych do gorących napojów.
ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA