Rolada czekoladowa bez pieczenia
YouTube screen | Quick Simple & Delicious

Rolada czekoladowa bez pieczenia to deser, który zrobisz w kilka minut. Idealna na każdą okazję, a dzieci ją uwielbiają. Poznaj przepis. 

Czekoladowa rolada najczęściej kojarzy się z pieczonym biszkoptem i kremem, ale dziś przedstawiamy rewelacyjną wersję bez pieczenia. To deser bez jajek i mąki, dlatego przygotujesz go błyskawicznie. Jest przepyszna, a w połączeniu z filiżanką świeżo parzonej kawy to duet idealny.

Rolada czekoladowa bez pieczenia – pyszna i szybka. Przepis

Składniki:

» 350 g ciastek kakaowych
» 2 łyżki kakao
» 1/4 szklanki roztopionego masła
» 1 szklanka mleka
» 1 szklanka śmietany 36%
» 2 łyżki cukru
» 1 szklanka mascarpone lub serka śmietankowego

Przygotowanie: 

Ciasta zmiel w malakserze, następnie dodaj kakao i roztopione masło. Wymieszaj i dolej mleko, całość zagnieć, a potem przenieś na papier do pieczenia i rozwałkuj na cienki prostokąt.

Śmietankę ubijaj, a potem dodaj cukier i stopniowo dodawaj mascarpone lub serek śmietankowy. Wyłóż połowę masy na cienki spód i zwijaj w roladkę przy pomocy papieru do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz dodać owoce do środka. Połowę masy wymieszaj z łyżką kakao i posmaruj wierzch roladki. Wstaw roladkę do lodówki na chwilę i gotowe!

Smacznego!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę