Zrazy mięsne jeszcze nigdy nie były tak smaczne. Są bardziej niż wyśmienite, a wszystko dzięki fenomenalnej zawartości. Roladki wypełnia kiełbasa i ogórek kiszony. Oba produkty tworzą wzorowy farsz. Dopełnieniem jest kremowy sos czosnkowy. Potrawa arcypięknie wygląda w garnku, a jeszcze lepiej na talerzu, podana w towarzystwie kolorowej sałatki warzywnej i pieczonych ziemniaczków. Sprawdź przepis na domowe zrazy z karkówki wieprzowej.
Na stołach Polaków z reguły goszczą zrazy wołowe. Ale nie u mnie. Natrafiłam w internecie na awangardowy przepis, w którym nie rządzi pospolite mięso wołowe, tylko wieprzowe, a dokładniej karczek. Ten typ mięsa ma wystarczającą ilość tłuszczu, by nadać smak daniu. Robiąc roladki wieprzowe, masz gwarancję, że mięso nie wyschnie na wiór, tylko pozostanie soczyste i miękkie. Degustacja będzie 100-procentową przyjemnością.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, to w farszu (ogórek + kiełbasa) uwzględnij także ser żółty. Jednak bez tego dodatku danie będzie lżejsze.
Przepis na nadziewane zrazy mięsne w sosie czosnkowym
Składniki
Na zrazy:
800 g karkówki
150 g kiełbasy wiejskiej
3 ogórki kiszone
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki musztardy stołowej
sól i pieprz
Na sos:
pół litra wody
3 ząbki czosnku
1 spora cebula
2 liście laurowe
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz i sól
¾ łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry (o grubości ok. 1 cm), a potem każdą porcję rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i solą z obu stron. Musztardą smarujemy karkówkę tylko z jednej strony. Chowamy mięso na pół godziny do lodówki.
Wędlinę kroimy najpierw wzdłuż, a potem w ćwiartki. Ogórki osuszamy z marynaty i kroimy w zapałkę.
Składamy roladki. Na pojedynczej porcji mięsa umieszczamy 1 kawałek ogórka i kiełbasy. Rolujemy mięso i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadło.
Kroimy cebulę w piórka. Do sporego garnka wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje, podsmażamy na nim mięsne zawijańce z każdej strony. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Po chwili przekładamy przeciśnięty czosnek i zalewamy wodą. Dokładamy paprykę, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe, dusimy potrawę na niewielkim palniku przez ok. 40 minut. Po tym czasie mięso z pewnością zmięknie. Wtedy wyciągamy kulki ziela i listki laurowe.
Na sos: do mąki dodajemy 2 łyżki wywaru z garnka i taką samą ilość zimnej wody. Mieszamy i przelewamy do roladek, znów intensywnie mieszamy. Równoważymy smak pieprzem i solą. Smacznego.