REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRoladki z przepisu dobrej sąsiadki. Użyj tego mięsa, a uczta gwarantowana

Roladki z przepisu dobrej sąsiadki. Użyj tego mięsa, a uczta gwarantowana

duszone roladki mięsne w sosie
fot. screen Youtube / @VerifiedRecipes

Zrazy mięsne jeszcze nigdy nie były tak smaczne. Są bardziej niż wyśmienite, a wszystko dzięki fenomenalnej zawartości. Roladki wypełnia kiełbasa i ogórek kiszony. Oba produkty tworzą wzorowy farsz. Dopełnieniem jest kremowy sos czosnkowy. Potrawa arcypięknie wygląda w garnku, a jeszcze lepiej na talerzu, podana w towarzystwie kolorowej sałatki warzywnej i pieczonych ziemniaczków. Sprawdź przepis na domowe zrazy z karkówki wieprzowej.

REKLAMA

Na stołach Polaków z reguły goszczą zrazy wołowe. Ale nie u mnie. Natrafiłam w internecie na awangardowy przepis, w którym nie rządzi pospolite mięso wołowe, tylko wieprzowe, a dokładniej karczek. Ten typ mięsa ma wystarczającą ilość tłuszczu, by nadać smak daniu. Robiąc roladki wieprzowe, masz gwarancję, że mięso nie wyschnie na wiór, tylko pozostanie soczyste i miękkie. Degustacja będzie 100-procentową przyjemnością.

Wskazówka:
Jeśli chcesz, to w farszu (ogórek + kiełbasa) uwzględnij także ser żółty. Jednak bez tego dodatku danie będzie lżejsze.

Przepis na nadziewane zrazy mięsne w sosie czosnkowym

Składniki
Na zrazy:
800 g karkówki
150 g kiełbasy wiejskiej
3 ogórki kiszone
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki musztardy stołowej
sól i pieprz

REKLAMA

Na sos:
pół litra wody
3 ząbki czosnku
1 spora cebula
2 liście laurowe
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz i sól
¾ łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry (o grubości ok. 1 cm), a potem każdą porcję rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i solą z obu stron. Musztardą smarujemy karkówkę tylko z jednej strony. Chowamy mięso na pół godziny do lodówki.

Wędlinę kroimy najpierw wzdłuż, a potem w ćwiartki. Ogórki osuszamy z marynaty i kroimy w zapałkę.

REKLAMA

Składamy roladki. Na pojedynczej porcji mięsa umieszczamy 1 kawałek ogórka i kiełbasy. Rolujemy mięso i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadło.

Kroimy cebulę w piórka. Do sporego garnka wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje, podsmażamy na nim mięsne zawijańce z każdej strony. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Po chwili przekładamy przeciśnięty czosnek i zalewamy wodą. Dokładamy paprykę, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe, dusimy potrawę na niewielkim palniku przez ok. 40 minut. Po tym czasie mięso z pewnością zmięknie. Wtedy wyciągamy kulki ziela i listki laurowe.

Na sos: do mąki dodajemy 2 łyżki wywaru z garnka i taką samą ilość zimnej wody. Mieszamy i przelewamy do roladek, znów intensywnie mieszamy. Równoważymy smak pieprzem i solą. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA