Rozgnieć i natrzyj kotlety schabowe. Lepszych w życiu nie jadłeś

kotlet schabowy
fot. screen Youtube / @DinaRecipes

Polacy chętnie konsumują kotlety schabowe na niedzielny obiad. To wieloletnia tradycja. Poza tym goszczą na różnych przyjęciach czy spotkaniach rodzinnych. Trudno byłoby z nich całkowicie zrezygnować. Lecz czasami decydujemy się na inne warianty kotletów. Coraz to nowsze przepisy na tę potrawę są mile przez nas widziane. Niewielkie urozmaicenia dotyczą głównie marynowania mięsa przed dalszymi pracami, tj. panierowaniem i smażeniem. Dzięki temu kotlety schabowe nadal są schabowymi, ale smakują jakby dużo lepiej. Tak będzie i tym razem. Wypróbuj przepis na kotlety schabowe w marynacie myśliwskiej. Ten wariant bije na głowę wszystkie inne.

REKLAMA

Chudy schab wieprzowy idealnie nadaje się na kotlety. Jest też wartościowym mięsem – zawiera białko, a tłuszczu jest w nim niewiele. Jeśli chcesz, by schab był miękki i prostszy w obróbce, marynuj go. Zostanie zmiękczony i nabierze wyrazistszego smaku. Marynata po myśliwsku zamieni zwykły kawałek mięsa w nie lada specjał.

Przepis na kotlety schabowe w marynacie myśliwskiej

Składniki:
400 g kotletów ze schabu wieprzowego
3 owoce jałowca
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pół łyżeczki czosnku granulowanego
2-3 ziarna ziela angielskiego
odrobina cząbru
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
2 liście laurowe
sól
tłuszcz do smażenia
bułka tarta, mąka i jajko do panierowania

Przygotowanie:
Kmin rzymski (w ziarnach), jałowiec i ziele rozetrzyj w moździerzu i dodaj do reszty składników marynaty (poza liśćmi laurowymi) i wraz z solą wymieszaj.

REKLAMA

Mięso pokrój na kotlety o około 2-centymetrowej grubości, obłóż folią spożywczą i rozbijaj za pomocą tłuczka.

Każdą sztukę starannie nacieraj marynatą i umieszczaj na sobie, wtykając między mięso liście laurowe.

Włóż mięso do chłodziarki na minimum 60 minut. Wyjmij je na około 30 minut przed planowaną obróbką cieplną (powinno ogrzać się do temp. pokojowej).

REKLAMA

Kotlety panieruj najpierw w mące, a potem z rozbełtanym jajku. Po otoczeniu w bułce tartej kładź je na gorącym tłuszczu i smaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i ułóż na talerzu. Podawaj np. z ziemniakami i ulubioną surówką, smacznego.