
Lubisz gofry? Ten przepis sprawi, że je pokochasz. Nieczęsto decydujemy się na eksperymentowanie z ciastem na te słynne wafle, ale tym razem warto zrobić wyjątek. Bo gofry wychodzą naprawdę wyjątkowe. Spróbuj przepisu na gofry bananowe rozkoszuj się niepowtarzalnym smakiem tego uwielbianego specjału.
Gofry cenimy za delikatny smak, chrupkość i łatwość przygotowania. Jak zrobić te wafle, by smakowały jeszcze lepiej niż z nadmorskiej budki? Odpowiedź jest prosta. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu na miękkie i słodkie wafle, które chrupią jak chipsy. Dodaj do nich banany, najlepiej mocno dojrzałe, a po degustacji na pewno uznasz, że było warto. Wcześniej roznieć je na papkę i połącz z resztą produktów.
Każdy, kto ich spróbuje takich odmienionych gofrów z owocową nutą, będzie w siódmym niebie i od razu zapragnie dokładki.
Przepis na gofry bananowe
Składniki:
» 1 szklanka mąki pszennej,
» 2 mocno dojrzałe banany,
» ok. 4-5 łyżek cukru (jeśli banany są mocno dojrzałe, nie musisz słodzić zbyt mocno),
» 1/4 szklanki wody gazowanej,
» 40 ml rozpuszczonego masła,
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
» 2 średnie jajka,
» 3/4 szklanki mleka,
» łyżka cukru waniliowego,
» szczypta cynamonu (można pominąć).
Przygotowanie:
Banany obieramy, wrzucamy do naczynia i miażdżymy widelcem na gładką masę. Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy na sztywno, a żółtka łączymy z bananami. Dokładamy pozostałe składniki i miksujemy na jednolite ciasto bez grudek. Na koniec ubitą pianę z białek przekładamy do powstałej masy i mieszamy łopatką. Teraz ciasto pozostawiamy na kilkanaście minut.
Delikatnie smarujemy masłem gofrownicę i nakładamy porcje masy do środka. Zamykamy pokrywę i smażymy gofry przez ok. 3-5 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Czytaj też: Superszybka i pyszna pasta z makreli i jajek. Kanapki robię tylko z nią