Rozmrażanie lodówki
fot. screen Youtube / Simplify Your Space

Lodówka to sprzęt gospodarstwa domowego, w którym trzymamy żywność. Aby jednak to urządzenie działało sprawnie, należy co pewien czas je czyścić, najlepiej raz na 1-2 tygodnie. Co najmniej raz na pół roku zaleca się również rozmrozić zamrażarkę. To sprawi, że sprzęt będzie mroził wydajniej, nie zużywając nadmiaru prądu.

Rozmrażanie lodówki – jak i kiedy to robić?

Zanim zaczniemy rozmrażać lodówkę, musimy najpierw wyłączyć ją z prądu, a przełącznik termostatu ustawić na poziom „0”. Wówczas będziemy mogli opróżnić chłodziarkę wraz z zamrażalnikiem. Mrożonki warto przełożyć do specjalnych toreb na tego typu produkty i położyć w chłodnym miejscu, zimą najlepiej wynieść je na balkon. Jeżeli nie mamy toreb termicznych na mrożonki, zamrożone potrawy czy mięso możemy zawinąć w gazety bądź ręczniki.

Gdy lodówka i zamrażarka będą już opróżnione, wyjmujemy z nich szuflady i półki, a potem przystępujemy do ich czyszczenia. Na końcu je płuczemy i suszymy. Podczas tych czynności drzwi chłodziarki oraz zamrażarki powinny być otwarte. Należy też zabezpieczyć podłogę dookoła urządzenia, ponieważ może wydostawać się z niego woda. Warto więc podsunąć pod lodówkę ręczniki lub tacę.

Producenci zalecają, aby sprzęt rozmrażał się sam, dlatego nie warto przyspieszać tego procesu np. poprzez umieszczanie w nim garnków z gorącą wodą albo ogrzewanie jego wnętrza suszarką. Podczas rozmrażania z komory można ścierać spływającą wodę oraz usuwać lód. Gdy w całym zamrażalniku nie będzie już lodu, można umyć go wodą z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie wytrzeć wodą zmieszaną z octem, na koniec wytrzeć wszystko do sucha. Umyć należy także drzwi chłodziarki i zamrażarki. Do wyczyszczonej lodówki wkładamy z powrotem szuflady i półki, umieszczamy na swoim miejscu produkty spożywcze, włączamy urządzenie.

Planowanie rozmrażania

Rozmrożenie chłodziarki najlepiej zaplanować parę tygodni wcześniej. Zakładamy wtedy, że nie będziemy dokupować świeżych warzyw czy mięsa, tylko wykorzystamy te, które mamy w zamrażalniku. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko zepsucia się dobrych produktów. Wyjęte z zamrażarki pokarmy rozmrażają się szybciej lub wolniej, a wiadomo, że raz rozmrożonych produktów nie należy powtórnie zamrażać, ponieważ może to prowadzić nawet do zatrucia pokarmowego.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę