Zarówno kawa rozpuszczalna, jak i sypana cieszą się u nas sporą popularnością. Polacy chętnie sięgają po obie wersje, aczkolwiek wokół kawy rozpuszczalnej powstał mit, mówiący o tym, że nie jest ona zdrowa. Ma ona jednak swoje zalety – przyrządza się ją błyskawicznie. Z kolei miłośnicy aromatycznej małej czarnej z pewnością sięgną po kawę mieloną. Poznajcie mocne strony obu kaw.
Rozpuszczalna czy sypana – która kawa lepsza?
Przeciwnicy kawy rozpuszczalnej zarzucają jej, że jest niezdrowa, ponieważ jest bardziej przetworzona i mogą znajdować się w niej niekorzystne dla zdrowia dodatki. Natomiast przeciwnicy kawy sypanej uważają, że ma gorzkawy smak i przyrządza się ją znacznie dłużej. Tymczasem na walory zdrowotne pobudzającego napoju wpływa głównie jakość samych ziarenek kawy.
Skład kawy rozpuszczalnej jest niemal identyczny, jak kawy w ziarnach, a fakt, że natychmiast rozpuszcza się w płynie, jest wynikiem procesu produkcji. Podczas niego do kawy nie dodaje się żadnych chemicznych substancji. Chociaż skład obydwu kaw jest jednakowy, to pomiędzy nimi są pewne różnice. W kawie rozpuszczalnej znajdziemy mniej kofeiny niż w tradycyjnej, a więc przygotowany z niej napar będzie mniej pobudzający. Ma również łagodniejszy smak i w mniejszym stopniu podrażnia błonę śluzową żołądka.
Co ciekawe, eksperci odkryli, że w kawie rozpuszczalnej może być nawet dwa razy więcej antyoksydantów, niż w sypanej. Związki te zwalczają wolne rodniki. Taka kawa zawiera także więcej cynku, wapnia i magnezu, ale niestety ma też więcej metali ciężkich. Napar zrobiony z kawy mielonej zawiera więcej substancji, które mają niekorzystny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi.
Walory smakowe
Jeśli chodzi o smak naparu przygotowanego z kawy sypanej i rozpuszczalnej, to napar z tej pierwszej będzie intensywniejszy i bardziej aromatyczny. Z kolei napar z kawy rozpuszczalnej przyrządza się szybciej i odznacza się on łagodniejszym smakiem. Również łagodniej wpłynie na nasz organizm.
Osoby z przeciwwskazaniami do picia kawy, w ogóle nie powinny po nią sięgać. Zarówno pierwsza, jak i druga kawa podnoszą ciśnienie krwi oraz zakwaszają organizm.