
Tego przepisu nie mogą przeoczyć wszyscy ci, którzy marzą o równie smacznej, co jarzynowa, sałatce. Wersja klasztorna ma duże szanse, by ją wygryźć. Ziemniaki, zielony groszek, jajka, szynka i ogórki kiszone otulone majonezowo-śmietanowym sosem smakują wybornie. Alternatywą dla standardowej sałatki gyros, colesław, bankietowej czy wspomnianej jarzynowej, jest sałatka klasztorna. Jej smak to mistrzostwo świata.
Klasyczne, proste smaki tej kompozycji zaskoczą nawet największych antyfanów sałatek i surówek. Podając ją domownikom do obiadu lub gościom na przyjęciu, masz pewność, że zniknie błyskawicznie.
Przepis na rewelacyjną sałatkę klasztorną
Składniki:
» 2-3 ziemniaki,
» 200 g groszku konserwowego,
» 2-3 jajka,
» 1 mały por (lub cebula),
» 200 g szynki drobiowej (ew. wieprzowej),
» 2 ogórki kiszone,
» 1 łyżka gęstej śmietany,
» 2 łyżki majonezu,
» pieprz i sól do smaku,
» pietruszka naciowa lub świeży koperek do ozdoby.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w wodzie do miękkości. Jajka ugotuj w wodzie na twardo. Oba składniki ostudź.
Wędlinę pokrój w kosteczkę. Por umyj i drobno pokrój (jeśli używasz cebuli, to sparz ją ukropem, by była mniej paląca w smaku). Groszek odcedź z zalewy, a ogórki posiekaj.
Jajka i kartofle obierz, a potem pokrój w kostkę.
Wszystkie produkty umieść w sporym naczyniu. Polej je sosem śmietanowo-majonezowym, dodaj pieprz i sól, wymieszaj.
Włóż sałatkę do lodówki, aby lepiej przeszła smakami. Przed podaniem posyp ją zieleniną i podawaj.
Wskazówka:
Sałatkę klasztorną możesz wzbogacić o różne dodatki, jeśli chcesz. Jej smak znakomicie dopełni czerwona fasola, kukurydza konserwowa, papryka, żółty ser, cebulka, a nawet kawałki pieczonego kurczaka.
Czytaj też: Nie sądziłam, że szpinak może być tak dobry. Tę tartę robię na okrągło