Na czym smażyć kotlety? Jedni zawsze używają masła klarowanego, a inni smalcu wieprzowego. Są też kucharze, którzy stawiają na olej roślinny lub decydują się na kombinacje – w zależności od tego, co akurat mają pod ręką. A czy kiedykolwiek używałeś w swojej kuchni smalcu gęsiego? Jeśli nie, to spróbuj. Na nim usmażysz, być może, najlepsze schabowe w swoim życiu. Sprawdź przepis na obłędne kotlety w majonezowej panierce smażone na gęsim tłuszczu.
Na gęsim smalcu można smażyć, gotować i piec. Ma wysoki punkt dymienia i dobrze znosi nawet obróbkę termiczną w 200 st. C., bez utraty cennych właściwości. Dlatego idealnie nadaje się do smażenia kotletów schabowych. Ma też nieprzeciętne walory smakowe i zdrowotne.
Smalec wieprzowy mu nie dorównuje. W gęsi łoju jest mniej kwasów tłuszczowych nasyconych (NKT), a więcej cenniejszych tłuszczów wielonienasyconych (WKT). Jeśli masz do wyboru: smalec gęsi czy wieprzowy, wybierz ten pierwszy, a odniesiesz korzyść zdrowotną.
Mimo dobrej opinii trzeba go stosować z umiarem, bo to wciąż tłuszcz zwierzęcy. Zawiera mnóstwo kalorii, a nadmierne spożycie może przyczynić się do nadwagi, otyłości czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Używaj go w rozsądnych ilościach.
Przepis na kotlety schabowe w panierce majonezowej
Składniki:
• 5 plastrów schabu,
• 2 jajka,
• 2 łyżki majonezu,
• bułka tarta,
• pieprz i sól,
• smalec gęsi.
Wykonanie:
Zacznij od rozbicia mięsa tłuczkiem. Posyp plastry niewielką ilością pieprzu i soli.
W szerokim, płaskim naczyniu połącz jajka z majonezem i maczaj w nich porcje, a następnie panieruj je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej cztery łyżki gęstego smalcu. Układaj kotlety i smaż je z dwóch stron na złoty kolor, a potem wykładaj na talerz. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. surówką z czerwonej kapusty i ziemniakami.