Harataniec to smakowity kremowy sernik, który składa się z dwóch gatunków ciasta, masy serowej, dżemu owocowego i lekkiej pianki. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ten deser jest czasochłonny i trudny w przygotowaniu, ale to wcale nie prawda. Specjał pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Zapraszamy po przepis!
Sernik to rodzaj słodkiego ciasta, a jego podstawowym składnikiem jest twaróg. Reszta składników to cukier, masło lub śmietanka, jajka oraz dodatki smakowe. Deser ten można przygotować bez spodu lub na spodzie, np. wykonanym z gotowych zmielonych herbatników. Wówczas jest gotowy jeszcze szybciej. Harataniec to rodzaj sernika, który powstaje na kruchym kakaowym spodzie. Poza masą serową zawiera lekko kwaskowaty dżem wiśniowy oraz lekką piankę z białek, cukru i kisielu wiśniowego. Takie ciasto będzie w sam raz na majowe popołudnie.
Przepis na sernik Harataniec
Składniki (na blaszkę ok. 25×35 cm):
Ciasto:
-3/4 szkl. cukru pudru
-3,5 szkl. mąki pszennej tortowej (1 szkl. 250 ml) + odrobinę do podsypania
-1,5 łyżki ciemnego kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-220 g masła lub margaryny
-3 żółtka (białka przydadzą się do pianki)
-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
Na masę serową:
-1 budyń śmietankowy bez cukru – 40g
-1 kg sera z wiaderka
-3/4 szkl. cukru
-2 jajka
-3 żółtka (białka przydadzą się do pianki)
-100 g masła
Na piankę:
-1/3 szkl. cukru
-6 białek
-kisiel wiśniowy – ok. 70g
Dodatkowo:
-dżem wiśniowy
Wykonanie:
Do naczynia włóż wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao (jajka bez białek). Zagniataj ciasto i podziel je na trzy identyczne kawałki. Jedną jasną porcję umieść w chłodziarce, a do drugiego kawałka wsyp kakao – zagnieć. Jasną częścią masy wyłóż dno formy wyłożonej papierem pergaminowym albo wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Spód posmaruj dżemem wiśniowym i zetrzyj na niego ciasto kakaowe.
Pora na masę serową: do naczynia wrzuć miękkie masło, dodaj 2 jajka, 3/4 szkl. cukru i 3 żółtka (białka odłóż), ucieraj wszystkie składniki na zwartą masę, wsyp budyń i miksuj. Dołóż twaróg i ucieraj dalej. Gotową masę serową wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto.
Ostatnią warstwą jest pianka. 6 białek (3 z masy i 3 z ciasta) ubijaj na sztywno, wsyp 1/3 szkl. cukru – mieszaj robotem, aż powstanie szklista piana. Dodaj kisiel i miksuj na najmniejszych obrotach. Powstałą piankę delikatnie rozsmaruj na masie twarogowej.
Wyjmij z chłodziarki trzecią porcję ciasta i zetrzyj ją na piankę. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie: góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 45-50 minut. Wypiek posyp cukrem pudrem, ostudź i włóż do lodówki na całą noc.
Czytaj też: Popisowe ciasto Kilimandżaro. Cudnie wygląda, pysznie smakuje