Choć w założeniu sernik nie może funkcjonować bez sera, poniższa propozycja z wykorzystaniem jogurtu greckiego zachwyci każdego. Możliwość przyrządzenia ciasta bez pieczenia jest dodatkowym atutem.
Składniki na spód:
100 g kakaowych herbatników
50 g masła (o temp. pokojowej)
Składniki na masę:
800 g jogurtu greckiego
330 ml śmietany 30 % (z lodówki)
Pół opakowania serka mascarpone (125 g; z lodówki)
3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady
25 g (1/4 tabliczki) mlecznej czekolady
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżeczek żelatyny w proszku
8 łyżek zimnej wody
Składniki na mus truskawkowy:
30 dag truskawek
4 łyżeczki żelatyny w proszku
6 łyżek zimnej wody
Dodatkowo:
Tortownica o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem. Wylepiamy nim spód tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Jogurt miksujemy z cukrem, a żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do masy dodajemy sok z cytryny, żelatynę i miksujemy.
Śmietanę i serek mascarpone dodajemy do miski i ubijamy na sztywno. Czekolady kroimy na kawałeczki. Śmietanę dodajemy do masy z żelatyną i lekko mieszamy. Dodajemy pokrojoną czekoladę i znowu mieszamy. Masę sernikową wylewamy do tortownicy i chowamy do lodówki. Potem polewamy ciasto przygotowanym musem truskawkowym.