Sernikowy biszkopt czekoladowy to niezwykła kombinacja smaków. Dodatek czekolady oraz serka śmietankowego sprawia, że jest bardzo puszysty i wilgotny. Przygotowuje się go prosto i szybko. Zachwyci każdego swoim rewelacyjnym smakiem. Poznaj przepis!
Ten przepis na biszkopt nie jest tak popularny, jak ten klasyczny, bo zawiera serek śmietankowy. Dzięki temu ma oryginalny smak i przepiękny aromat, który unosi się w mieszkaniu podczas pieczenia. Jest bardzo puszysty i wilgotny w środku, dlatego koniecznie wypróbuj tej receptury.
Sernikowy biszkopt czekoladowy – bardzo puszysty i pyszny. Przepis
Składniki:
Forma do ciasta okrągła – 15 cm
» 3 białka jaj
» 70g cukru
» 120g serka śmietankowego Philadelphia
» 120g mleka
» szczypta soli
» 100g czekolady gorzkiej 70%
» 20g masła
» 3 żółtka
» 15g rumu lub whiskey
» 25g mąki
» 10g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Na początku oddziel białka od żółtek do oddzielnych misek. Do miski z białkami dodaj cukier i zmiksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz sztywną i błyszczącą pianę. Do garnka włóż serek śmietankowy, wlej mleko, następnie podgrzewaj na bardzo małym ogniu i ciągle mieszaj. Kiedy serek się rozpuści i połączy z mlekiem, dodaj czekoladę połamaną w kosteczki i mieszaj, potem dodaj masło i mieszać, aż wszystko się rozpuści.
Zdejmij z ognia i dodaj żółtka, następnie wymieszaj dokładnie i energicznie drewnianą łyżką lub trzepaczką. Dodaj rum lub whiskey i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę oraz skrobię ziemniaczaną, mieszaj delikatnie, aż nie będzie grudek. Na koniec dodawaj partiami (podziel na 3) ubitą wcześniej pianę z białek i bardzo delikatnie mieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową. Formę z ciastem postaw na większej blaszce i wlej do niej odrobinę wody – dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej biszkopt będzie obłędnie puszysty i wilgotny. Piekarnik nagrzej do 120 stopni i piecz biszkopt przez 80 minut. Potem zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.
Ten sposób pieczenia jest bardziej czasochłonny, ale warto go wypróbować, bo biszkopt jest rewelacyjny i pyszny. Po upieczeniu możesz przełożyć go dowolnym kremem lub też zjeść go bez żadnych dodatków. Smacznego!