
Śliwki można teraz kupić na każdym targowisku i w każdym supermarkecie, a to dlatego, że trwa na nie sezon. Można przygotować z nich smaczne przetwory, ale są też zdrową przekąską na deser. Użycie np. węgierek do domowego wypieku to też znakomity pomysł. Przepis na Śliwkową Chmurkę jest łatwy, a deser wychodzi jak marzenie.
Co warstwa, to smaczniejsza. Śliwkowa Chmurka to niebo na talerzu
Śliwki pod bezą na kruchym spodzie – to połączenie prezentuje się olśniewająco i smakuje lepiej niż wypieki z cukierni. Z pozoru ciasto wygląda na pracochłonne, ale tak naprawdę etapy przygotowania są wszystkim dobrze znane: trochę zagniatania, trochę ubijania, trochę pieczenia. Tych czynności wymaga większość ciast z owocową wkładką i bezą. Dzięki tej recepturze czas spędzony w kuchni minie niepostrzeżenie.
Przepis na ciasto Śliwkowa Chmurka
Składniki:
Ciasto
150 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
odrobina soli
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
Masa śliwkowa
90 g cukru
500 g śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
odrobina soli
100 ml wody
Beza
150 g drobnego cukru
6 białek
odrobina soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę, proszek, szczyptę soli, cukier i posiekane masło umieścić w naczyniu, dodać 1 jajko i wyrabiać na spójne ciasto. Ulepić z niego kulę, okręcić folią spożywczą i chłodzić przez pół godziny.
Opłukać śliwki. Przekroić i pozbawić pestki, a potem umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem (+ sól), przykryć i gotować do miękkości. Zagęścić mąką ziemniaczaną – dodać ją do garnka i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Rozwałkować zimne ciasto i wyłożyć nim formę (ok. 25 cm x 25 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃ i podpiekać 20 minut.
Na bezę: białka ubić na sztywno, wsypać cukier, skrobię i sól.
Na kruchym spodzie rozprowadzić śliwki. Przykryć je bezą. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika i piec przez 15 minut (180℃), a następnie obniżyć grzanie do 120℃ i piec następne 10-15 minut. Ostudzić. Smacznego.
Polecamy: Zetrzyj i wrzuć do panierki. Kotlety schabowe po czesku to strzał w dziesiątkę!